Косово

Пензионери из Паралова: Не знамо како ћемо примити пензију, њима је једини циљ да иселе српски народ

Пензионери из Паралова, недалеко од Гњилана, Живојин Ристић и Станко Симић, до недавно су пензију добијали на кућну адресу, међутим, након уредбе Централне банке Косова којом се забрањује платни промет у динару, страхују и забринути су како ће примити новац од наредне пензије, која је, како истичу, мала, а пут до Бујановца дуг и пуно кошта.

Живојин Ристић има 74 године и више није у стању да сам вози аутомобил, а синови не могу да одуствују са посла како би га одвезли до најближег места у централној Србији да тамо прими пензију.

„Не знам шта ћемо да радимо са пензијом, једини излаз је да платим превоз и да одем у Бујановац да је подигнем. Сада, колико се то исплати, нека свако размисли. За тих 20 хиљада, ја половину треба да дам на превоз, а раније ми поштар донесе на кућну адресу. Нисам имао проблема никакавих и нисам се секирао“, казао је Ристић за Косово онлајн.

Каже да има довољно година да би разумео која је намера косовских власти, а у овом случају је, како истиче, да се преостало српско становништво одсели са Косова.

„Једина намера им је, како замишљају, и шта желе да ураде, да иселе српски народ са Косова. Ја једино такву намеру њихову видим, пошто са њима не може се на леп начин, дијалогом и обичним говором, за њих то не вреди. Њима је једини циљ да иселе српски народ, а шта ће бити даље видећемо“, каже Ристић.

Станко Симић, такође пензионер из Паралова, има 83 године и не памти да се некада догодило да није могао да подигне плату или пензију коју је, како истиче, мукотрпно стекао. Међутим, нада се да ће се динар „вратити на Косово“.

„Ја се надам да ће динар да се врати поново. Можда ће бити мало натезања, али динар мора да буде враћен на Косово, јер наш динар постоји дуги низ година и сигурно га не може укинути нико. У то сам сигуран. Мало ће странци да се натежу како би решили тај проблем, али ја верујем да ће тај проблем бити решен“, рекао је Симић.

На питање, шта ће учинити уколико до тога не дође, Симић одговара: „Уколико до тога не дође, онда нема друге, или да подижемо у Србији или да се иселимо, масовно исељавање, друге нема. Па кад кренемо масовно да се селимо, ваљда ће неко ставити прст на чело и рећи, `не може овако`“.

Истакао је да Срби на Косову од 1999. године, па до данас, живе тешко, и да једва преживаљавају.

„Мучимо се, трудимо се како бисмо некако задржали своје порекло или, боље речено, остали на својим огњиштима. Косовске власти, овај што је сада дошао на власт, Курти, веће зло није било, нити ће икада доћи. То је човек осветник, који се свети суседном народу, боље речено, и свом народу. Он се и свом народу свети, јер погледајте колико је некада људи било на Косову, колико је данас. Добар део и његових су отишли. Он мисли нас да истера, то је тачно, да нема Србина на Косову, али то бити неће никада. Урадио је зло и свом народу, и његов народ је отишао. Сада, за пензије, и његови пуно испаштају јер имају пензије из Србије. Имају исти проблем као ми. То је човек који подлеже туђим идејама, јер ја верујем да он не чини ово сам, већ га неко саветује“, рекао је Симић.

У Паралову, селу удаљеном петнаестак километара од Гњилана, има око 35 активних домаћинстава, а мештани се баве углавном пољопривредом.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон