ВестиКосовоНасловна

Петковић информисао Анке Конрад о положају Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Анке Конрад, коју је информисао о положају српског народа на Косову и Метохији, истакавши да Приштина низом једностраних аката континуирано угрожава годинама грађену стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да су Београд и српски народ на КиМ веома забринути због најаве Приштине да ће од 1. фебруара прекинути платни промет са централном Србијом и забранити динар као средство плаћања. Петковић је подвукао да без финансијске подршке која стиже из Београда, српски народ не може да опстане на Косову и Метохији и да је сада потпуно огољена намера Аљбина Куртија да протера све Србе са њихових вековних огњишта у покрајини.

Петковић је указао да се ради о једној од најтежих одлука донетих до сада од стране премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, која за циљ има егзодус Срба, додавши да ће се Београд снажно и одлучно супротставити гажењу људских права нашег народа.
 
Петковић је подсетио да су Приштина и локалне власти опструирали процес за потписивање петиције за смену нелегитимних и нелегалних градоначелника на северу КиМ, што је још један вид притиска на српски народ, који води  у правцу дестабилизације на терену, али и у региону. Без обзира на притиске, српски народ је показао јединство и снагу и масовно се одазвао позиву Београда за потписивање петиције.

По речима Петковића кршење људских права се огледа и у чињеници  да грађани Косова и Метохије који поседују српске пасоше, издате од стране Координационе управе у Београду, још увел немају одобрену визну либерализацију, иако је Европска комисија показала разумевање по овом питању.

Петковић  је закључио да је Београд свих ових година доследно и искрено био опредељен за дијалог и проналажење простора за српско-албанско помирење, међутим, чињеница да и поред неодговорног играња са тешко успостављеним миром Приштина наставља са политиком ескалације и урушавања дијалога, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон