ВестиКосово

Петковић: Изашли смо са шест предлога, Приштина све одбила, нећемо одустати

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу да се није дошло до решења за динар, да је српска страна била конструктивна, али да је Приштина поново одбила све предлоге.

Он је новинарима након више од девет сати разговора рекао да српска страна није затворила врата јер жели решење, као и да ће доћи у Брисел колико год буде требало.

“Још један дуг и мучан дан. Више од девет сати разговарали смо о употреби динара и једностраној одлуци Аљбина Куртија који је онемогућио Србима да примају своје плате, пензије и социјална давања. Иако је наша страна поново била конструктивна, изашла са нових шест предлога, Приштина је све одбила”, рекао је Петковић.

Истакао је да Београд неће одустати нити бити страна која затвара врата и да ће се борити за сваког нашег човека и институције јер морамо да обезбедимо сигурну будућност.

Према Петковићевим речима, специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак предложио је три питања, али их је представник Приштине Бесник Бисљими оценио као тривијална, као и моделе који су примењивани у претходним споразумима.

“Они нама нуде мање у односу на договорено и што је ниихов легални систем допустио. Они нама у дијалогу нуде мање у односу на њихове прописе. А када поставимо питање Лајчаку докле ћемо да разговарамо и на који начин ако Приштина не жели моделе, Лајчак слеже раменима”, рекао је Петковић.

Како је поновио Србија никада неће одустати и бориће се за решења која свакако треба да помогну нашем народу и која омогућавају компромисно решење да би опстали на Косову.

“Дијалог нам служи да обезбедимо опстанак, за разлику од Куртија који жели да протера Србе”, рекао је директор Канцеларије.

Он је рекао и да су на састанку снажно протествовали због забране посете патријарха Порфирија Пећкој патријаршији, као и због забране представе и уласка на Косово глумцу Ненаду Јездићу.

Истакнуто је и шта приштинска власт ради српским новинарима истакавши случај листа Јединство и новинара који се суочавају са протеривањем из њиховог седишта у северном делу Косовске Митровице.

“То раде други пут – први пут су их протерали из Приштине 1999. године, а сада из Косовске Митровице”, рекао је Петковић.

Он је нагласио и да је тема дијалога било “питање над питањима”, односно оснивање Заједнице српских општина које чини оквир за опстанак српског народа и што Приштина држи ембарго над српском робом чиме крши најосновније вредности.

“Очекујемо позив Лајчака за наставак дијалога, а када ће то бити то је на њему. У међувремену ћемо припремити додатне коментаре”, рекао је Петковић.

На питање албанског новинара зашто је за Београд Лајчаков предлог неприхватљив, Петковић је истакао да га није одбио Београд већ друга страна.

“Лајчак је изашао са три модела ЕУ. Ако у њему стоји да се формира нови ентитет да Поштанска штедионица добије лиценцу, да сви Срби имају право да подижу примања на КиМ, нисмо то одбили ми већ друга страна. Питајте Бисљимија зашто неће да дозволи да Срби примају плате и пензије. Ми желимо решење, ствари су супротне у односу како их ви видите”, рекао је Петковић и подвукао да су наше предлоге видели међународни партнери.

20:04 – Бисљими: Неуспешан састанак о динару, нема логике да се поново састајемо

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими оценио је као неуспешан састанак у Бриселу посвећен забрани употребе динара на Косову, преносе приштински медији. 

“Нема логике да се поново састајемо на ову тему”, рекао је Бисљими новинарима после више од десет сати разговора, преноси Коха. 

Према његовим тврдњама, то је био закључак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, који је рекао да више неће позивати на састанак, али да може размотрити могућност новог сусрета ако се покаже конструктивност.

Бисљими је изнео тврдњу да је делегација Београда на састанак дошла са новим предлозима по питању употребе динара, а “не са одговором на предлог Лајчака.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се није дошло до решења за динар, да је српска страна била конструктивна, али да је Приштина поново одбила све предлоге.

Он је новинарима у Бриселу рекао да српска страна није затворила врата јер жели решење, као и да ће доћи у Брисел колико год буде требало.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон