КосовоНасловна

Лајчак о дијалогу са дипломатама, Кфором и опозицијом у Приштини; Састанак са Српском листом током следеће посете

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је одржао одвојене састанке са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером и другим дипломатским представницима на Косову, као и са командом Кфора и члановима приштинске опозиције.

Лајчак је навео да је са њима разговарао о најновијим дешавањима у дијалогу и наредним корацима.

„Имао сам данас веома продуктиван дан на Косову уз добре разговоре о најновијим дешавањима у Дијалогу уз посредовање ЕУ и будуц́ем путу. Захваљујем свим саговорницима на активној улози и подршци“, написао је Лајчак на X платформи (Твитер) уз фотографије са састанака које је одржао.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине допутовао је у понедељак у ненајављену дводневну посету Приштини, где се састао са званичницима привремених приштинских институција.

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је за Т а н ј у г да Лајчак планира да ускоро посети Србију како би разговарао о наредним корацима.

Лајчаков кабинет: Састанак са Српском листом планиран током наредне посете

Изасланик ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак током боравка на Косову неће се састати са представницима Српске листе због недостатка времена, истакли су из Кабинета специјалног представника ЕУ за Косово онлајн.

Како истичу из кабинета Специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака, разговор са челницима Српске листе током ове посете Лајчака Косову није био могућ због дужине посете.

Додаје се да Лајчак планира састанак са представницима Српске листе током наредне посете, која ће трајати дуже.

“Имајући у виду дужину посете и недостатак времена, састанак са представницима Српске Листе овога пута нажалост није био могућ и зато од наше стране није ни било захтева за састанком. Специјални представник ЕУ за дијалог планира да се састанке са представницима СЛ током наредне посете која ће трајати дуже“, наводи се у одговору Лајчаковог кабинета.

Приштински медиј Репортери пренео је јуче да ће се Лајчак током посете Косову састати са представницима Српске листе од којих ће затражити повратак Срба у косовске институције и њихово учествовање на изборима у четири општине на северу, који још увек нису расписани.

Како сазнаје Косово онлајн, Лајчак је након састанка са представницима опозиционих партија, са приштинског аеродрома „Адем Јашари“ одлетео за Брисел.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон