НасловнаПолитикаСрбија

Петковић разговарао са амбасадорком Немачке у Србији Анке Конрад

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Анке Конрад, са којом је разговарао о политичко – безбедносној ситуацији у покрајини и последњој рунди дијалога Београда и Приштине, недавно одржаној у Бриселу, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је истакао да је тема разговора у Бриселу била потпуно неразумна и опасна одлука Аљбина Куртија да забрани динар и на тај начин доведе у питање исплате плата, пензија и социјалних примања за 100.000 Срба и других неалбанаца у покрајини. Директор Петар Петковић је скренуо пажњу да ова одлука такође, онемогућава и функционисање школа, болница, вртића и других српских институција, којима је ускраћена могућност за набавку основних средстава, али и за измиривање месечних обавеза.

Јасно је да је прави разлог одлуке о укидању динара као средстава плаћања и платног промета са централном Србијом, протеривање Срба из покрајине и укидање институција Републике Србије на Косову и Метохији, упозорио је директор Канцеларије за КиМ. Такође, провидна је намера Приштине да са овом одлуком потпуно затвори тему формирања Заједнице српских општина, с обзиром на то да је, у до сада потписаним споразумима, финансијска подршка Србима предвиђена кроз финансирање институција од стране Београда и ми ћемо наставити да инсистирамо на формирању ЗСО, додао је Петковић.

Петковић је нагласио да ће Београд наставити да инсистира на проналажењу трајног и одрживог решења овог проблема, које ће омогућити опстанак српског народа на Косову и Метохији. У том смислу, неопходно је да Банка Поштнска штедионица и пословнице Поште наставе да послују на КиМ, што је једини начин да се Србима обезбеде исплате њихових зарада и свих осталих примања, рекао је директор Петар Петковић.

На крају, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је скренуо пажњу да је недоласком Бесника Бисљимија у Брисел, Приштина наставила да опструира дијалог и угрожава  напоре у нормализацији односа у покрајини, док је Београд, као и увек до сада, показао да сматра да су разговори најефикаснија брана ескалацији тензија и гаранција безбедности српског народа-наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор : Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон