ВестиКосово

СЛ: Ово је Куртијева олуја за Србе, без испаљеног метка; Одговорна међународна заједница

Поводом примене уредбе Централне банке Косова о валути овог понедељка, Српска листа је у својим страначким просторијама у Косовској Митровици одржала конференцију за медије на којој је речено да је укидање динара прогон српских институција.

“Укидање динара на КиМ значи прогон Срба и свих српских институтуција”, изјавио је данас председник Српске листе др Златан Елек, додајући да такав потез представља увод у егзодус српског народа.

“Ово је Куртијева олуја за Србе, а без испаљеног метка против српске заједнице“, рекао је Елек на прес конференцији Српске листе.

Фото: ТВ Мост

Навео је да је искључиво међународна заједница одговорна, односно земље Квинте, за потезе које без консеквенца вуче косовски премијер .

“Они ће бити директни саучесници уколико дође до егзодуса српског народа са Косова и Метохије“, оценио је Елек. 

Додао је да су имали састанак са свима из међународне заједнице и да су опомињали да је ово припрема за егзодус Срба. 

“Објаснили смо америчком амбасадору да је ова одлука неприхватљива, а било је разговора и о неоправданом хапшењу наших суграђана, упадима у институције и наишли смо на разумевање амбасадора Ховенијера, а видели сте и сами реакцију Стејт департмента”, рекао је он. 

Најавио је да ће Српска листа упутити писмо земљама Квинте. 

Из Српске листе су поручили да су „итекако са народом“, о којем брину.

Истакао је да су угрожени сви који имају примања из Републике Србије, пензионери, корисници социјалних давања, студенте и други, односно око 100.000 Срба на КиМ.

Елек је нагласио је да укидање динара и платног промета ставља Србе у неподношљив положај и представља увод у тотални егзодус српског народа. 

Фото: ТВ Мост

Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић истакао је на конференцији за новинаре да званичници из Приштине говоре да је Косово “најдемократичнија земља у региону”.

“А ми Срби сваког дана живимо под политичким и полицијским притиском .Наши грађани се осећају као грађани другог реда. Са Ховенијером смо разговарали о повратку Срба јер од 1999. године нема говора о повратку Срба и последњи једнострани потези доводе до тога да нам одлази и преостали део Срба. Све указује на етничко чишћење, јер се са свим потезима онемогућава нормалан живот нашим суграђанима. Упад са дугим цевима у проторије привремених органа јасно говори да српски народ нема перспективе и да све наводи да се селе”, рекао је он.

Миловић је рекао да су о свим проблемима, тешкоћама и страховима грађана известили и шефицу Унмика Каролину Зијаде као и амбасадора ЕУ Томаша Суниога. 

“Сви су сагласни да до решења мора да се дође кроз дијалог. Јутрошњи напад на пошту у Угљару нас наводи да се упитамо како да се не упада у општину Лепосавић, јер се тамо сада неки дрогирају, постоји сумња да је то кокаин да се тамо опијају и коцкају и нема упада полиције иако се зна шта се тамо ради. Сви са којима смо разговарали кажу да жале опстанак српског народа на терену али од њих желимо конкретне резултате и потезе. Укидање динара је још један прогон који води до обесмишљавања ЗСО, јер се већ десет година потписан документ који је потписала и ЕУ не спроводи, па неко користи празан ход да што више обесмисли ЗСО. Надам се до тога неће доћи”, рекао је Миловић. 

Истакао је да су све те последице део Куртијеве политике. 

“Позивамо и председника Вучића да одбрани право на опстанак и да у разговору са међународном заједницом учини све да се спречи страдање Срба. Поздрављамо позив за одржавање хитне седнице СБ где треба свету отворити очи и да се види шта се догађа Србима на КиМ”, навео је Миловић. 

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон