НасловнаСрбија

Петковић са амбасадорима о једностраном потезу Приштине да укине динар на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је имао веома продуктиван и конструктиван разговор у делегацији ЕУ са шефовима мисија земаља чланица ЕУ поводом једностране одлуке премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине динар на КиМ.

Он је на платформи Икс објавио да је амбасадорима пренео, заједно са представницима НБС, важне поруке и аргументе дипломатским представницима какве би катастрофалне последице укидање динара имало по српски народ.

„Захвалан дипломатама ЕУ на времену које су одвојили и заинтересованости за ову тему која Србима на КиМ живот значи. Захвалан и домаћину, шефу делегације ЕУ Емануелу Жиофреу на гостопримству и организацији састанка“, написао је Петковић.

Централна банка у Приштини саопштила је прошле недеље да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему на Косову и Метохији, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара.

Народна банка Србије саопштила је раније да су те једностране мере привремених институција на Косову и Метохији (КиМ) супротне не само елементарним међународним стандардима у области финансија и банкарства, већ и до сада успостављеним договорима и начину на који су се одвијали динарски готовински токови већ годинама уназад.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон