КосовоНасловна

Петковић са Троказом: Албанској страни једини циљ изазивање нових тензија и заоштравање ситуације на терену

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Републике Француске за Западни Балкан, Ренеом Троказом, кога је детаљно упознао са ситауацијом на Косову и Метохији и угрожном безбедношћу српског народа услед насилних и једностранх аката Приштине, као и током дијалога који се води у Бриселу, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

На самом почетку Петковић је истакао да је Приштина одбила позив за дијалог главних преговарача на техничком нивоу, који је требало да се одржи 7. новембра у Бриселу, док је Београд благовремено потврдио учешће у дијалогу. Састанак је отказан, а Приштина је и на овај начин, како је рекао директор Канцеларије за КиМ, јасно потврдила да је дијалог, нормализација односа и деескалација стања на терену не интересују, већ да милитаризацијом жели да промени стање на терену.

Говорећи о положају српског народа у покрајини Петковић је саговорнику скренуо пажњу на насиље и терор који режим Аљбина Куртија свакодневно спроводи над Србима на КиМ, а на које је Београд свакодневно скреће пажњу међународној заједници.

У том контексту Петковић је нагласио да је искључиви кривац за тренутну ситуацију на северу Косова и Метохије Аљбин Курти, који истрајава на провокацијама, једностраним акцијама, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама према Србима и на доследном одбијању да се формира Заједница српских општина, као и да распише и спроведе изборе у четири општине на северу КиМ.

“Из свега наведеног је јасно да је албанској страни једини циљ изазивање нових тензија и заоштравање ситуације на терену, што води ка директној негацијији самог смисла дијалога” нагласио је Петковић, додавши да Куртију на памет не пада да ради на нормализацији заједничког живота Срба и Албанаца и међунационалном поверењу, јер “његов коначан план је Косово и Метохија без Срба”.

На крају разговора директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је закључио да, упркос свему, Београд остаје конструктивна страна, опредељена за изналажење компромиса, зарад нормализације односа и изградње трајног и одрживог мира.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон