ЛокалнеНасловна

Петковић: Следећа недеља у знаку борбе против дијабетеса

У сусрет Међународном дану борбе против дијабетеса, Саветовалиште Дома здравља у Грачаници током целе следеће недеље имаће низ активности, којима желе да скрену пажњу јавности на све већу присутност дијабетеса код људи, казао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Владимир Петковић, координатор Саветовалишта.

„Ми ћемо целу следећу недељу посветити борби против дијабетеса при чему ћемо радити, пре свега, на едукацији оболелих, јер добром едукацијом особе са дијабетесом саме себи ће олакшати живот. Поред тога, имаће прилику да измере ниво шећера у крви, крвни притисак, телесну тежину и добију израчунат БМИ индекс. Врата нашег саветовалишта отворена су током целе године, тако да сви који имају било какву недоумицу могу да дођу“, истакао је Петковић.

Он је додао да ће се потрудити да и ове године организују предавања еминентних стручњака ове области.

„Овом акцијом желимо да укажемо на чињеницу да нерегулисани дијабетес може изазвати бројне проблеме код оболелих људи, док код других људи желимо да подигнемо свест о здрављу на један виши ниво и тиме покушамо да превенирамо обољевање од дијабетеса, а код већ оболелих да радимо на превенцији других хроничних обољења, које нерегулисани дијабетес обавезно изазива“, нагласио је Петковић и истакао да дијабетичари данас, због актуелне забране на административним прелазима, веома тешко долазе до своје терапије.

Петковић је нагласио да се у савременој медицини дијабетес више не третира као болест, већ као стање организма са недостатком инсулина, које може довести до тешких хроничних компликација изазваних нерегулисаним дијабетесом.

Нездрава исхрана, смањена физичка активност, стрес али и наследни фактор главни су фактори ризика за обољевање од дијабетеса, а поражавајућа је чињеница да све млађи људи долазе у стање најпре преддијабетеса, а врло брзо и дијабетеса.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон