Политика

Ракић: Придружено чланство Приштине у ПС НАТО је нови притисак на Србију

Спољнополитички коментатор Жарко Ракић изјавио је да пријем Косова у придружено чланство Парламентарне скупштине НАТО-а представља нови притисак на Србију и начин да се даље инсистира на признавању независности Косова као државе, иако је реч о територији Србије.

Он је у изјави за Танјуг рекао да је одлука ПС НАТО наставак пута којим иде НАТО и ЕУ, сталним награђивањем режима у Приштини без обзира на ситуацију на терену, реалност и садашњост у којој се терор на Србима наставља, како би Приштина већ сутра постала стална чланица и како би се стратешки положај Србије у овом делу Европе додатно отежао.

Ракић истиче да се Приштина награђује на начин који који крши све норме тих организација које им отварају врата за чланство, због чега сматра да Србија мора да буде спремна, разумна и да без претераних емоција покуша на прави начин да брани своје интересе.

Наводи да је исход јучерашњег гласања у ПС НАТО-а, где је од 32 земље чланице 14 било уздржано, док је Мађарска гласала против, сличан гласању у Генералној скупштини УН, где је такође било доста уздржаних и истиче да је начин на који је Приштина добила зелено светло потпуно нелегитиман.

„Ако се консензус не примењује, него имате надгласавање и такав резултат гласања, онда би неко објективан рекао ‘чекајте да ли је то сасвим у реду’. Нико то не поставља као питање, главни који су довели до отцепљења Косова су остварили свој тренутни интерес и гурају даље ту своју политику. Највећи и најмоћнији никад неће да признају грешку и тога морамо да будемо свесни зато што признање грешке значи да признајете и последице“, каже Ракић.

Коментаришући то што одлуку о придруженом чланству Приштине у ПС НАТО нису подржали ни посланици из Француске и Италије, Ракић је истакао да је и пут тзв Косова у Савет Европе спречен ставом Француске и Италије, због чега сматра да се наставља уздржаност ове две земље, односно процена да можда није добар тренутак да се Приштини дају епитети које не заслужује.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон