КосовоНасловна

Петковић упутио захтев ОЕБС-у да обезбеди ангажовање на изборима на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обратио се у петак, 3. новембра писаним захтевом шефу ОЕБС на КиМ Мајклу Давенпорту од кога је тражио да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на Косову и Метохији, достављању изборног материјала до бирачких места, као и у прикупљању гласачких листића и њиховом транспорту по окончању гласања, а у складу са процедурама које су примењиване током претходних изборних поступака на АП КиМ закључно са 2020. годином.

Петковић је то учинио након што је Канцеларија за Косово и Метохију од Републичке изборне комисије примила допис да, у оквиру својих надлежности, пружи помоћ у спровођењу избора за народне посланике Народне Скупштине Републике Србије.

У документу у који је Т а н ј у г имао увид Петковић је, позивајући се на мандат ОЕБС на КиМ, подсетио на улогу и дужност мисије ОЕБС у обезбеђењу сигурности и транспарентности изборног поступка наККиМ. 

У том контексту, Петковић је нагласио да је ОМИК израдио посебне процедуре, усклађујући их са опште прихваћеним стандардима за очување људских права и слобода и да је у свом раду сарађивао и са Међународним снагама безбедности (КФОР) и Мисијом владавине права Европске уније (ЕУЛЕX), као примарним гарантима сигурног и безбедног окружења да се изборна воља грађана изрази транспарентно и легитимно.

У свом допису, Петковић је такође подсетио на значај поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и релевантних одлука ОЕБС у делу који се односи на организовање избора и могућност грађана да слободно користе своје бирачко право на АП Косово и Метохија.

Петковић је писмо закључио захтевом шефу мисије ОЕБС на КиМ Мајклу Давенпорту да изврши овлашћења дата Резолуцијом 1244 (1999) СБ УН као и своја лична овлашћења у својству шефа ОМИК како би се постарао да се предстојећи избори за Народну скупштину Републике Србије, заказани за 17. децембар 2023. године, одрже на Косову и Метохији уз неопходан ангажман ОЕБС и ангажовање свих релевантних чинилаца, следећи исти модел примењен на изборима из 2020. године.

На крају писма, а имајући у виду законске рокове за спровођење изборних радњи и поступака, директор Канцеларије за КиМ је затражио да одговор шефа мисије ОЕБС на КиМ буде достављен у најкраћем могућем року.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон