КосовоЛокалне

Почела израда Зоналне мапе општине Грачаница

У сали СО Грачаница данас је одржана јавна презентација документа „Израда Зоналне мапе општине Грачаница“ коју за потребе локалне самоуправе израђује фирма „ИНСИ“.

Документ који је у почетној фази изаде данас је одборницима СО Грачаница, представницима Локалних савета и представницима општинских директората презентовао Валон Гермизај из лиценциране фирме ИНСИ.

Зонална мапа општине Грачаница биће израђена у складу са законом и важећим администартивним упутствима и биће финализована у уговором предвиђеном року од годину дана.

Процесе у изради Зоналне мапе укључују учешће јавности, дигитализацију података о просторном планирању као и поштовање техничких норми што су заједнички критеријуми свих општина у којима се израђује Зонална мапа и који морају бити усклађени.

Документ ће обухватити класификацију земљишта као и процену утицаја на животну средину а битан сегмет који ће Зоналном мапом бити регулисан јесу грађевински услови.

Валон Гермизај је говорећи о плановима за израду Зоналне мапе општине Грачаница истовремено похвалио и општину Грачаница због посвећености у самосталној изради новог Развојног плана који је важан стратешки документ без којег Зонална мапа не може постати примељива.

Он је казао да је добро што се и Зонална мапа као нормативни документ паралелно израђује са Развојним планом те да ће, када се цео процес заврши, општина Грачаница бити једна од водећих општина по начину уређења и развоја. Развој туризма и комерцијалних делатности истакао је као водеће сегменте у даљем развоју општине Грачаница.

Рок за завршетак израде документа „Зонална мапа општине Грачаница“ је 12 месеци. Након израде и сагласности надлежног министарства о документу ће расправљати Скупштина општине Грачаница која је и надлежна за његово усвајање.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон