Povoljni vremenski uslovi u februaru doprineli su da skoro sva domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica započnu sa poljoprivrednim radovima, a jedna od prvih aktivnosti je orezivanje voćnjaka.
Ispravno orezivanje omogućava da voćke daju maksimum zrelih plodova, kao i maksimum sunčeve svetlosti potrebne za dozrevanje i pojednostavljuje prskanje i berbu. U orezivanje se ubraja i uklanjanje odumrlih, oštećenih ili starih neplodnih grana.
– Ovo je idealno vreme za rezidbu voća, ne samo zato što kreće proleće nego i zato što postoji vreme u kom se rezidba voća radi. Ono što je najbitnije za voće je to da se samom rezidbom mi formiramo strukturu tj. oblik građe drveta gde će od sadnje do pete godine kasnije da bude formirano stablo. Ono što je veoma bitno kod formiranja stabla je da krošnja bude što šira i da ima provetravanje kod same voćne vrste, a da takođe skidamo suve grane, bolesne grane da voćka može da diše – kaže Dragiša Stojanović, direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica.
Pored orezivanja voća, u ovom periodu treba razmišljati i o zaštiti voćaka od raznih štetočina, kao i od nepovoljnih vremenskih uslova.
– Idealni su uslovi za krojenje, toplo je i nabubrelo je vidi se i ono što je suvo da se otkloni i očisti. I normalno zaštita svakako, bez zaštite uzalud krojenje, ko nije obavio zimsko prskanje podhitno nije kasno, ali trebalo bi da požuri. Čime će prskati mnogi koji se bave voćarstvom, uglavnom znaju da postoji plavo ulje, crveno ulje i kreč – kaže Žika Kostić voćar iz Gračanice.
Stručnjaci savetuju da se prilikom orezivanja voća obrati pažnja da se ne orezuje prejako ili preslabo, jer to ograničava rodnost i može da podstakne razvoj bolesti. Vreme orezivanja zavisi od vrste voća.