КосовоПолитика

Гуџић: Милитаризација косовског друштва, политичке елите праве стање психозе и страха од Србије

Александа Гуџић, аналитичар из Грачанице оценио је да су најаве о „концепту свеобухватне заштите Косова” у функцији милитаризације друштва и без утемељења у чињеницама, посебно могућности да Србија војно интервенише.
“Косовске политичке елите раде на милитаризацији друштва. Оне користе страх и стање психозе коју су направили у албанској јавности од Србије. Косову данас нико не прети”, каже Гуџић.

Коментаришући најаву министра одбране Ејупа Маћедонција да ће Косово добити “много већи концепт од обавезног служења војног рока како би се грађани припремили за реакцију и за одбрану“, Гуџић каже да би министар Маћедонци морао да одговори на кључно питање од кога Косово треба да се брани.

“Претпостављамо да он зна нешто што ми не знамо. Косову данас нико не прети. То је по мом мишљењу уперено против Србије и Срба. Претпостављам да он мисли да од Србије прети опасност Косову иако је званичан став Београда да жели да преговара и да ће преговарати и нема амбицију да војно упадне на Косово“, рекао је Гуџић.

Он поставља питање и какав би садржај и концепт таква реформа имала.

„Морамо да видимо какав би концепт и садржај имала та реформа. Морамо да видимо тај документ и статегију, тај план“, каже Гуџић.

Ипак, издржава резерву да би српска заједница могла да се на било који начин укључи у такав „концепт“ због чињенице да Косовске безбедносне снаге вуку континуитет некадашње ОВК.

„Можда су се те институције промениле, можда више на њиховом челу или у командним структурама више нису људи који су одговорни за страдање Срба, али у српској заједници кључна перцепција на војску Косова или КБС јесте некадашња ОВК“, каже Гуџић.

Он истиче да је страх српске заједнице разумљив имајући у виду не само догађаје из деведесетих, већ и након доласка међународних мировних снага 1999.

„Неповерење Срба вуче континуитет још из времена Ослободилачке војске Косова која је починила страшне злочине над Србима и која је одговорна за протеривање 230.000 Срба са Косова. Срби, када се прича о војсци Косова увек пред очима имају оно што се дешавало деведесетих и почетком 2000-тих, а то су напади на Србе, отмице, пљачке…“, закључује Гуџић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон