ВестиКосовоНасловна

Представници Канцеларије за КиМ обишли земљорадничку задругу у Лапљем Селу

Неколико пољопривредних ентузијаста  пре две године основало је Земљорадничку задругу у Лапљем Селу, Канцеларија за КиМ је то препознала и преко министарства обезбедила вредну помоћ .

Министарство пољопривреде уважавајући све специфичности живота на КиМ заиста је имало разумевање и одобрило је субвенцију од 7 500 000,00 динара истакла је руководлац групе за пољопривреду и рурални развој у Канцеларији за КиМ Тања Јурић-Тркуља

„Ова пољопривредна задруга основана је пре две године и министарство пољопривреде је уважавајући све специфичности живота на Косову је имало разумевања и одобрило је субвенцију од око 7,5 милиона динара. Набављена је скоро механизација, трактори ,прикључне машине, плугови, дрљаче, тањираче.

Истакла је да су задругари приликом разговора навели да им је потребан комбајн, а да ће Канцеларија за КиМ покушати да помогне и у том правцу.

Подвукла је да има много проблема које треба превазићи, али ће држава изнаћи начин за несметано функционисање задруга.

,,Имају низ административних проблема, везано за такозване косовске власти и све те препреке су ту и морају се некако наћи решења да се то отклони како би Земљорадничка задруга радила и даље, да функционише како смо и ми очекивали, како је Министарство о бригу о селу очекивало и како сами задругари очекују, они се надају да ће то ићи на боље”, поручила је Јурић-Тркуља.

Игор Јовановић, један од оснивача Земљорадничке задруге „Лапље Село“ Игор Јовановић рекао је да чланови обрађују преко 150 хектара земље и да је циљ да прошире делатност.

„Са вим тешким машинама првенствено смо смањили потрошњу рецимо горива. Рецимо пшеница, са овом тањирачом не мора да се оре, јер се она користи баш за сетву пшенице. У том случају ми преко 70 одсто уштедимо на гориву и вредна су ствар машине, још су под гаранцијом.Када смо оснивали задругу имали смо велике амбиције, међутим, највећи проблем имамо у том смислу што смо по српском систему, да би могли да функцонишемо морамо бити регистровани и по косовском.“, рекао је Јовановић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон