ВестиКосовоНасловна

Прилужје: Уз помоћ државе Србије, опстаће наш народ, оживећемо земљорадничке задруге

Представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли су Земљорадничку задругу ,,Опстанак“ у Прилужју, где су поручили да држава Србија чини све да обезбеди егзистенцијалне услове за опстанак свог народа на Косову.

Срби из Прилужја од 1999. године, углавном  немају другу могућност за зараду сем узгоја и продаје сопствених прозвода, па им улагање и помоћ Канцеларије за КИМ и општине Вучитрн много значи, који су и основали задругу пре две године,   нагласио је један од суоснивача Земљорадничке задруге ,,Опстанак“ Зоран Ракић. 

,,Они су нашли слуха и видели наш потенцијал да се ми свих ових година бавимо пољопривредном производњом на ови просторима, што је интензивирано задњих 24 године, јер просто од ратних дешавања нама су ускраћена права на рад у неким државним институцијама и јавним предузећима, где смо сви радили пре 1999. године. Били смо принуђени да се бавимо пољопривредном производњом као тада, допунском делатношћу, а после рата да би опстали са породицама и обезбедили егзистенцију својој деци бавимо се интензивније“, рекао је Ракић.

Он истиче да пет задругара из Прилужја, Граца и Бањске обрађују близу 70 хектара земље.

,,Сви се претежно баве ратарством и сточарством, свињогојством. До сада смо све радили својом механизацијом, нешто смо плаћали људима који имају механизацију коју ми нисмо имали, тако да ћемо овим доста да повећамо производњу, а и да смањимо трошкове које смо имали“, рекао је Ракић.

Држава Србија и Канцеларија за КИМ ће, као и увек, учинити све да помогне свом народу и обезбеди им услове и средства, како би могли да обезбеде егзистенцију својим породицама, нагласила  је руководиоц групе за пољопривреду и рурални развој у Канцеларији за КиМ Тања Јурић Тркуља у разговору са мештанима Прилужја, који  углавом живе од ратарства. 

Она је додала  да је циљ  да  се оживе земљорадничке задруге,  које су некада биле окосница пољопривредног развоја  читаве Србије, као  и да се  на терену  виде опипљиви ефекти улагања у овај, плодан и родан равничарски крај.

,,Само име ,,Опстанак“ управо и говори шта је циљ и свих наших залагања и улагања и заједничке сарадње са представницима општине Вучитрн, управо опстанак и останак нашег српског живља и српских пољопривредника на територији КиМ, посебно у овом подручју равничарском које је и те како надалеко познато по ратарству. Имамо задругаре који се баве и сточарством, повртарством и из других села, не само из Прилужја, из села Граце, Бањска. Желимо да оживимо земљорадничке задруге које су некада биле окосница пољопривредног развоја КиМ и читаве Србије уопште. Земљорадничке задруге су неки облик удруживања пољопривредника који има дугу традицију код нас“, рекла је Јурић Тркуља.

Подсетила је да је Канцеларија за КиМ донирала значајна средства задрузи за набавку пољопривредне механизације, неопхпдне за ефикаснију пољопривредну производњу. 

,,Обезбедили смо трактор, тањирачу, плуг, сејалицу за пшеницу, кукуруз. Захваљујући овој механизацији много је ефективнија и ефикаснија пољопривредна производња, задругари се помажу међусобно, ми смо заиста задовољни“, казала је представница Канцеларије за КиМ.

Канцеларија за КиМ и држава Србија,  даноноћно раде на   испуњењу стратешког циља , опстанка  Срба  на Косову, нагласио је председник ПО општине Вучитрн Милан Костић. Он је додао и да су Срби решени да остану овде и да ће у томе успети уз помоћ своје државе.

,,Прилужје, хвала Богу, нема проблема са одсељавањем задње три године, много људи смо запослили преко канцеларије за КиМ, много људи који се баве пољопривредом добили су средства, као што је ова задруга, да им буде лакше, да могу да раде и стварају.

Срби су спремни да овде опстану и да живе, чак ни овај динар који хоће да нам укину нећемо прихватити. Спремни смо да идемо и на друга места да подижемо плате, али уз помоћ државе Србије и председника Александра Вучића опстаћемо овде и радићемо за наш народ“, поручио је Костић.

Извор: ТВ Мост; фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон