Косово

Приштина: Подигнута оптужница против двоје лекара из српске амбуланте

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против две особе, које су радиле у јединој српској амбуланти у Приштини, у коју је Косовска полиција у јануару упала и забранила јој рад. Они су оптужени због сумње да су се бавили ,,недозвољеним медицинским активностима“, наводи Телеграфи, преноси Косово онлајн.

У саопштењу тужилаштва се наводи да је оптужница, након спроведених истражних радњи, подигнута против Н.П. и Е.И, због кривичних дела „незаконито обављање медицинске или фармацеутске делатности“ и „производња и дистрибуција штетних медицинских производа“.

Тужилаштво их терети да су од неутврђеног датума све до 31. јануара у објекту при полицијској станици у центру Приштине, како се наводи ,,стекли незаконит профит и представљајући се као чланови НВО и као лекари, пружали медицинске услуге и третмане без лиценце релевантних институција Косово и за те услуге примали редовне месечне уплате државних органа Србије у износу до 1.700 евра“.

Додаје се да је код њих приликом упада полиције било затечено ,,биље и медицински производи без ознака Косово и без порекла“, за које нису извршене неопходне провере од стране овлашћеног лица или институције, због чега су, како се наводи ,,били угрожени животи и здравље грађана Косова“.

Косовска полиција упала је 31. јануара у објекат који су преостали Срби у Приштини користили као амбуланту, а затим је Здравствени инспекторат Министарства здравља Косова изрекао привремену обуставу рада те амбуланте.

Медицинско особље тада је из просторија амбуланте уведено у зграду полицијске станице, чији се улаз налази одмах поред, а затим и пуштено након 10 сати задржавања.

Реч је о простору у којем је до јуна 1999. године била филијала Комерцијалне банке, а онда седиште невладине организације Центар за мир и толеранцију и импровизована амбуланта која је радила као одељење Дома здравља Приштина са привременим седиштем у Грачаници, у систему Владе Србије.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон