КосовоНасловнаПравославље

Прослављена Лазарева субота у манастиру Светих Архангела код Призрена

У манастиру Светих Архангела код Призрена данас је прослављена једна од манастирских слава, Лазарева субота.

У манастиру се налази параклис посвећен светом Лазару четвородневном и због тога се данашњи празник сваке године свечано прославља. Параклис је настао након повратка монаха у манастир, први пут после паљења конака 17. марта 2004. године, и симболично је посвећен васкрсењу Лазаревом.

Свету литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслуживање свештеника и свештеномонаха.

„Данашњи празник најављује нам опште Васкрсење. И овим својим чудом Господ је показао да као што је васкрсао четвородневног Лазара, васкрснуће свакога при свом другом доласку и сви који су мртви они ће устати, сви људи који су икад живели стаће пред лице Христово и мораће дати одговор за свој живот, за своја дела. Да ли су испунили заповест Христову о љубави, да ли су љубили ближње своје, да ли су били милостиви према ближњем јер Господ каже „Кад једном од ових малих учинисте, мени учинисте“. Требамо да мислимо на своју душу, не требамо да се бојимо непријатеља наших, не треба да се бојимо оних који поседују сву силу овога света и сва богаства овога света јер то пролази, а ми треба да се највише бојимо греха онога што нас може удаљити од Бога, од наших вољених од ближњих“, казао је у беседи владика Теодосије.

На  литургији  је присуствовао  велики број верника из различитих крајева Србије и Црне Горе.

У манастиру Светих Архангела данас је одржана и изложба „Призрен 1878-1941“. Изложбу су организовали Архив Косова и Метохије, Канцеларије за КиМ, друштво пријатеља манастира Св. Архангели код Призрена, Дом културе Грачаница и Епархија рашко-призренска..

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон