Косово

Ракочевић: Обрачунавају се са последњим остацима српске администрације по енклавама

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић оценио је да Приштина на три начина задаје ударце Србима на Косову и то преко Српске православне цркве, хапшењем Срба и обрачуном са севером, односно уништавањем, како каже, последњих остатака српске администрације по енклавама.

„Три су основна и најважнија удара на Србе на Косову и Метохији, први је Српска православна црква, други су невини људи по затворима, трећи је обрачун са севером и уништавање последњих остатака српске администрације по гетима који су нам свих ових година помагали да преживимо. Закона нема и нико ништа не поштује и зато је могуће да се на основу онога што се зове одложена употреба динара сваки чиновник уради оно што му је воља“, казао је Ракочевић за Косово онлајн.

Како додаје, тако је и у Гораждевцу јуче могло да дође до хапшења поштара, а може да дође до хапшења било кога.

„Јер овде постоје савршени закони и њиохово савршено непримењиване и ми смо негде између као жртва, као мета, као људи ван закона. Нама је све узето, све сем живота. Када вам узму све законе и сва права остаје вам живот и таман када помислите да од тога живота нема шта да се узме пронађе се довољно креативности и зла да тај ваш живот постане бесмислен и да се од њега директно узима. Ово што се сада дешава је директно узимање од живота“, наводи.

На питање да ли Срби могу да очекују у овој ситуацији помоћ Америке и Запада, Ракочевић каже да САД има много политика.

„Једна политика каже ‘молим вас немојте то радити Србима’, а друга политика каже ‘наставите са довршењем рата 1999, наставите са пројектом завршетка Косова јер ви немате пуно времена’. Која год администрација да дође после ове у Америци, она неће Косово оставити на месту на којем је сада. Зато до америчких избора наставите да довршите све оно што смо заједно бомбардовањем започели 1999“, наводи Ракочевић. 

Наводи да јучерашњи догађаји показују да на Косову нема демократског потенцијала, да Косово не може да функционише самостално без протектората, као и да приштинске институције морају да имају међународне туторе.

„То показује да те институције треба много времена да се развију и да је 25 година очигледно било мало“, казао је.

Наглашава да радити такве ствари једној групацији која је на ивици преживљавања свих 25 година, као и упад у Осојане значи цинизам, бахатост, одсуство сваког елементарног морала.

„Многи од тих људи су учествовали или подржавали паљење њихових кућа, а онда им поново са дугим цевима одузимају све. Дошли смо до тога да односе иконе, фотографије и не дају радницима у општини да задрже иконе и фотографије патријарха Павла. То је врхунац цинизма и врхунац тоталитарног односа према свима који не личе на Албанце. Али, с друге стране, морамо схватити да је Америка уложила много више у Косово од Албанаца и она од тих својих магистралних путева неће одустати“, закључио је Ракочевић.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон