Косово

Редакција  ,,Јединства”  одржала трећи колегијум на отвореном; Комазец: Прогон српске речи и српског писма са Косова неће успети

Испред зграде у којој су се до недавно налазиле просторије најстаријег српског медија на Косову ,,Јединство“ , редакција овог листа је одржала трећи колегијум под ведрим небом.

Директорица предузећа ,,Панорама – Јединство” и главна и одговорна уредница Рада Комазец је нагласила да упркос тешким околностима, најновији број листа, који ове године слави 80 рођендан, је на време изашао из штампе.

Она је истакла да, током минулих 25 година, листу ,, Јединство“ по други пут одузимају кров над главом и новинарима отежавају рад, те је апеловала на међународну заједницу и Приштину да обезбеде простор за неометано функционисање редакције,раде из своје куће.

,,Прво је то било 1999. године када смо избачени из наше редакције у Приштини, а ево и ових дана наша редакција је закатанчена, а ми смо избачени на улицу. Не можемо прихватити као нормалност чињеницу да косовска Агенција за приватизацију отима на хиљаде квадратних метара имовине листа ,,Јединство” у Приштини, док се ми налазимо на улици. Ово је антицивилизацијски чин” поручила је Комазец са колегијума на отвореном.

Главна уредница ,,Јединства” је истакла да онемогућавање новинарима листа да раде, значи прогон српске речи и српског писма са Косова. Она је поручила да упркос сили, која је најстарији српски лист на Косову истерала из Приштине и која га и сада оставља без крова над главом, оно ће опстати и наставити са преношењем истине.

,,Сведок томе је најновији број који је изашао из штампе упркос изузетно тешкој позицији и тешком времену у коме се налази” истакла је Комазец и захвалила пожртвованим новинарима који су свакодневно на терену, а који у последњих десетак дана, откако су напустили редакцију, раде из војих кућа.

Лист ,,Јединство” добио је почетком маја усмени налог о исељењу од извесног Екрема Пеција, који се представља као наводни власник просторија у Улици краља Петра у Косовској Митровици, у којима се ова редакција налазила од 1999.

Комазец, наводи да су усмени налог пратиле  и претње косовском полицијом, специјалним јединицама и конфискацијом. Упркос томе што запосленима у „Јединству“ нико до данас није доставио званичан налог са наредбом о исељењу, нити је ико било каквим власничким листом, доказао своја права над овом некретнином, редакција је одлучила да напусти овај објекат из безбедносних разлога, како нико од радника не би био изложен било каквој опасности или непријатности.

У два наврата, власник је контактирао редакцију, дајући рок за исељење и претећи доласком у пратњи полиције. Први рок је истекао 15., други 24. маја, а до сада се није нико појавио.

Са колегијума, који је одржан 23. маја, новинари су поручили да су спремни да раде од својих кућа, као и да не желе ништа туђе, али ће инсистирати на томе да им се врати оно што је њихово, просторије у Приштини.

Подршку редакцији “Јединства” дали су Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову, као и многобројне колеге. Новинари који са Косова, извештавају на српском језику, окупили 15. маја у редакцији листа ,,Јединство” како би дала подршку својим колегама.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон