Косово

Ромској библиотеци потребан већи фонд књига

У општини Грачаница отворена библиотека са књигама на ромском језику, која је смештена у ромском образовном центру .Отварање ромске библиотеке у Грачаници била је иницијатива општине Грачаница заједно са програмом „Рома Актед“ , који је финансиран од стране Савета Европе.

„У нашој библиотеци недостају књиге за ниже узрасте, углавном имамо књиге за мало старије узрасте, и из тог разлога више радимо са децом од 4. до 8. разреда јер нам тренутно недостају књиге за те млађе узрасте. Оно што недостаје су приче за децу, бајке и слично. Што се тиче ромског језика, ми се трудимо да ову библиотеку обогатимо са више књига, а оно што би било лепо је уколико би постојали донатори или помоћ општине да нам помогну донесу неке књиге. Тиме би обезбедили да и деца млађег узраста имају шта да прочитају. Помоћу ових књига деца имају могућност да уче и усавршавају ромски језик. Важност постојања ромске библиотеке је јако велика јер ће и нове генерације све више користити ову библиотеку. Ми кроз наш образовни центар радимо на томе да унапредимо образовање ромске деце и младих“, истакао је Демир Османи.

Према речима Османија, недостатак инвентара је један од проблема који има овај центар.

“Проблем који тренутно имамо је недостатак инвентара и простора у Центру за учење, немамо довољно простора јер је центар веома мали. Покушавамо да делимо просторије за учење са децом, остављајући један део за састанке и сада и за библиотеку, што представља велики проблем за нас. Било би корисно да се обезбеди просторија посебно намењена потребама библиотеке, као и инвентар попут полица за књиге, столица и столова – све што је заправо потребно за једну библиотеку. Надам се да ће општина или неки од донатора препознати важност постојања овакве библиотеке и изаћи у сусрет решавању наших проблема,” рекао је Османи, координатор Ромског образовног центра у Грачаници“, истакао је Османи.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон