Србија

Захтев Србије за хитном седницом СБ УН: У току је кулминација дуготрајних акција са циљем потпуног етничког чишћења и нестанка Срба на КиМ

У складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности УН Република Србија овим писмом скреће пажњу СБ на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије и у вези са Косовом и Метохијом, која је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН (1999) 1244, и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

Ово је извод из писма које ће у име наше државе у понедељак на Ист Риверу предати Немања Стевановић, стални представник Србије при УН, а у чије делове су ,,Новости“ су имале увид. У писму се потанко описује терор над нашим народом на КиМ, а који је кулминирао одлуком власти у Приштини да укине динар.

,,На овој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН (1999) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току је кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима. Ради се о нелегалној одлуци привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране ПИС у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, наводи се у допису.

Констатује се, такође, да ,,разорност поменутих дуготрајних мера репресије тзв. руководства косовских Албанаца, у оквиру којих нелегално укидање динара представља најсвеобухватнији поступак у намерном подвргавању Срба неподношљивим животним условима, упечатљиво илуструје податак да је више од 14 процената Срба већ напустило простор Косова и Метохије само за протеклих годину дана:

,,Имајући у виду да се овај процес драстично интензивирао након недавне најаве и почетка примене поменуте нелегалне мере укидања динара, Република Србија иницира одржавање ванредне седнице СБ УН како би се хитно предузеле мере које би спречиле настанак непоправљиве штете по опстанак српског народа на простору Косова и Метохије.

За прихватање захтева Србије, потребно је 9 гласова

Савет безбедности Уједињених нација има 15 чланица, од којих је пет сталних. Ту су Русија и Кина које нису признале лажну државу, док САД, Велика Британија и Француска јесу. Од несталних чланица у тренутном саставу су: Алжир, Еквадор, Мозамбик и Сијера Леоне које не признају тзв. Косово, док председавајућа Гвајана, затим Јапан, Малта, Јужна Кореја, Словенија и Швајцарска признају. То значи да у тренутном саставу СБ УН шест држава не признаје тзв. Косово, а девет да.

За прихватање нашег захтева потребан је глас већине, односно најмање девет држава. 

Извор: Новости; фото: ЕПА / ЕФЕ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон