ВестиСрбија

Сабор СПЦ: Црква и народ на КиМ изложени великим притисцима, подршка Епархији

Свети Архијерејски Сабор СПЦ поручио је да је на редовном годишњем заседању најважније било питање Косова и Метохије и да треба успоставити функционалну Заједницу српских општина и посебно појачати заштиту наших светиња.

Такође, Сабор истиче да даје подршку Епархији рашко-призренској која, заједно са Пећком патријаршијом, представља чврст ослонац нашем народу и његовом опстанку.

Сабор је посебну пажњу посветио теми страдања нашег народа и његовој борби за очување духовног, културног и националног идентитета, али и пуке егзистенције, како данас тако и у другим историјским тренуцима.

,,Рак-рана српског народа – Косово и Метохија, али и Јасеновац и остала стратишта и губилишта у такозваној НДХ и другде, а у наше дане и Сребреница – стални су ,жалац у телу’ наше Цркве. Због тога Црква и данас диже свој глас и изнова указује на неистине, у домаћем и глобалном јавном простору, чији је циљ историјски ревизионизам којим би се дао легитимитет небивалој историјској инверзији“, саопштио је Сабор.

Сходно њој, како је истакао Сабор, православни Срби, који су жртве вишекратних геноцида и етничког чишћења, хоће да прогласе не само за злочинце него и за извршитеље геноцида.

На Сабору, који је одржан у Београду од 14. до 18. маја, истакнуто је да је наша Црква са својим народом на, како је наведено, мученичком КиМ годинама изложена великим притисцима, нападима и неизвесној будућности.

Са највећом забринутошћу, Сабор констатује да данас косовске власти несумњиво иду у правцу негирања основних права нашег народа и Цркве, а све у циљу изградње етничког албанског друштва.

,,Због оваквог стања Сабор остаје при свом досадашњем једнодушном ставу да се проблеми на КиМ морају решавати искључиво дијалогом, заснованим на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности УН и међународним повељама које гарантују очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије на овом простору“, наводи Сабор.

Како је наведено, иако наша Црква није директно укључена у политички дијалог између Београда и Приштине, СПЦ не може да равнодушно посматра све тежи развој догађаја.

,,И с правом очекујемо да наши ставови и забринутост за наш верни народ и светиње буду уважени у овом процесу. У том контексту, поред успостављања функционалне Заједнице српских општина, посебно треба појачати институционалну и безбедносну заштиту наших светиња у форми посебног механизма заштите у складу са неким од постојећих модела у Европи и на основу досадашњих одредби, које се, нажалост, све чешће од стране Приштине не поштују и не примењују. Таква врста заштите треба да очува правни положај, имовинска права наше Цркве и слободу вероисповести“, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон