Православље

Патријарх Порфирије: Врата Пећке патријаршије ће се отворити за све, пре или касније

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ у Храму Светог Саве на Врачару, да ће врата Пећке патријаршије, пре или касније, бити отворена за све, пише Политика.
„Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Сабор, требало је да то буде данас у Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку патријаршију”, рекао је Порфирије на крају литургије.

Истакао је да су косовске власти затвориле прелаз Мердаре за њега и архијереје СПЦ.

„Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи божијој и то није без неког смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећеке патријаршије, пре или касније, по промислу божијем отворити не само за нас већ и за све људе”, истакао је Порфирије на крају архијерејске литургије.

Он је нагласио да „све што ради један тиче се и другога“ и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.

„Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави“, поручио је патријарх српски Порфирије.

Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.

Литургијом и свечаним заседањем владика данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију Косова, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са прелаза односно уручене су им одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија почеће сутра у Храма Светог Саве.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на Косову и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднети свој извештај о раду.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода.

На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон