Друштво

Сахрањена бака Мила, симбол српства у Приштини

Једна од последњих Српкиња из Приштине, Лепосава Стојановић, или бака Мила, како су је сви знали, сахрањена је данас на Бубањском гробљу у Нишу.

Сахрани деведесетогодишње старице која је била и остаће симбол Срба у Приштини присустовало је педесетак људи, међу њима и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић.

„Како је кад дуго нико не закуца на врата? Како је било бити сама међу четири зида, без друштва и неког с ким би поразговарала ? Бити сама у болести, слабости, сама у старости“, упитао је Тајић и подсетио на њене речи да и поред свега тога неће да оде.

Додао је да су бака Милу за Приштину везивале најлепше успомене: од удаје, до рађања деце и унучади.

„Бака Мила није отишла. Остала је. Дивимо се њеном подвигу, вери, храбрости, одлучности и истрајности“, рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ у Нишу.

Сахрани су присуствовале и бака Милине најмлађе комшије из Приштине, међу којима и доктор Александар Чановић, који ју је познавао од 2016.године када је ту и почео да живи.

„Желео сам да јој помогнем на било који начин да би јој се олакшао боравак у граду. Бака Мила је била симбол српства у Приштини који ћемо осетити сви ми који смо остали на Косову и Метохији“, рекао је Чановић.

Иза Лепосаве Стојановић, рођене 1933.године у Мирашу код Урошевца, остала је велика породица, међу којима и петоро унучади и шесторо праунучади.

Бака Мила била је једна од последњих Срба из Приштине, где је до 1999.године живело више од 40 хиљада грађана српске националности. Данас их је седморо.

Извор: РТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон