Политика

Седница СБ УН о Косову у Њујорку, Србију представља Вучић

Седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а биће одржана данас у Њујорку. Србију ће представљати председник Александар Вучић.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову представиће специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Седница почиње у 16.00 сати по средњоевропском времену, а седницу ће отворити председавајућа Савету безбедности за април, Ванеша Фрејзир.

Приштину ће представљати председница привремених институција Вјоса Османи.

Гутереш је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Он је истакао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутереш је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и “привођење починилаца правди без одлагања”.

Последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Осим учешћа на седници СБ, председник Вучић имаће разговоре са председавајућом Савету безбедности УН, сталном представницом Малте при УН Ванесом Фрејзир, као и са сталним представником Руске Федерације при УН, Василијем Небензјом.

Председник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон