НасловнаСрбија

Петковић: Пројектом бесплатне правне помоћи ЕУ шаље јасну поруку Приштини

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, на завршној Конференцији пројекта бесплатне правне помоћи, поручио је да је питање имовине неприкосновено људско право и да када иза таквог пројекта стоји Европска унија, то значи да и Брисел шаље јасну поруку Приштини.

„Када је реч о Пројекту бесплатне правне помоћи, морам да кажем да је то један од ретких пројеката који показује своје хуманости и с тим у вези желео бих да захвалим делегацији ЕУ у Србији и господину Жиофреу који добро разуме потребу једног оваквог пројекта“, рекао је Петковић.

Навео је да захваљујући том пројекту и његовом дугогодишњем финансирању, сви у тиму бесплатне правне помоћи, на челу са тим лидером Радошем Дабетићем, као и свим адвокатима, по целом Косову и Метохији, пред приштинским правосуђем, боре се неустрашиво, за сваку стопу српске земље, сваки квадрат стана и свега онога што је узурпирано од стране Приштине и, како је додао, у томе успевају.

„Од 6.600 клијената, колико се јавило од почетка постојања овог пројекта, преко 3.000 је позитивно решено, а то је велика ствар и хвала ЕУ на томе, што је препознала значај једног оваквог пројекта“, рекао је Петковић.

Питање имовине је, према његовим речима, неприкосновено људско право.

„И када иза таквог једног пројекта стоји ЕУ, у Приштини се онда не понашају онако бахато како се генерално понашају према Србима, већ морају да имају неку врсту резерве, јер иза тог пројекта стоји ЕУ, која између осталог шаље и јасну поруку да је приватна имовина неприкосновена, да је светиња“, истакао је Петковић.

Оценио је да је значајно да се и даље настави са овим пројектом и додао је да се наставља са новим пројектним циклусом у наредне две године.

„То је важно и због тога да би и адвокати могли да наставе са својим пуномоћима и заступањем својих клијената пред приштинским правосуђима, јер знате, у питању су многи поступци који су покренути и ту је постојало и додатно разумевање господина Жиофреаа у тренутку када је пројекат требао да застане, Европска унија је помогла да се она настави“, навео је Петковић.

Истакао је и да му је драго да заједнички учествују у једном овако важном и значајном пројекту који, према његовим речима, даје наду Србима на Косову и Метохији да су њихова права и живот на Косову и Метохији поред свих проблема и изазова ипак могући.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поручио је да је једно друштво јако онолико колико су његови рањиви чланови јаки те да је због тога дужност свих да се постарају да сви грађани могу да имају остварена права.

„То значи приступ правди за све људе, што нас је и окупило данас овде, пошто смо завршили једну фазу овог пројекта коју је финансирала ЕУ за бесплатну помоћ као и да похвалимо рад свих адвоката и правника који су радили на овом пројекту, а пројекат обухвата 5.000 случајева које треба решити и преко 6.000 корисника у последњих 5 година“, рекао је Жиофре.

Поручио је да је ЕУ подржавала Србију током претходних 15 година у обезбеђивању правде и остваривању људских права када је у питању приватна имовина на КиМ за повратнике, избеглице и интерно расељена лица. 

„Рад на овом пројекту није завршен, постоје људи који и даље чекају да им се обезбеди правда и да им се остваре права. Тако да се наш рад наставља и остајемо у блиској вези са директором Петковићем и његовим тимом, како бисмо обезбедили континуитет овом пројекту и обезбедили финансирање“, рекао је Жиофре.

Шеф Делегације ЕУ најавио је да је ЕУ обезбедила наредну фазу пројекта која ће започети 1. јануара и изразио је наду да ће постићи задовољавајуће резултате.

„Још увек је остало доста тога да се уради да би се постигао задовољавајући ниво интеграције интерно расељених лица, који су морали да напусте своје место пребивалишта због рата, а у том смислу, ЕУ ће наставити да помаже српској Влади у унапређењу ситуације за све рањиве групе Срба, интерно расељена лица, повратника, избеглица од ратних сукоба и свих социјално искључених категорија људи“, истакао је Жиофре.

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић рекла је данас да је Комесаријат за избеглице и миграције ту да помогне људима и да пружи подршку свима онима који су прогнани, који су избегли и који су нашли привремено или трајно уточиште у Србији.

„Конкретно овај пројекат се највише односи на категорије људи којима ми помажемо, а то су избеглице са простора бивше Југославије, интерно расељена лица са Косова и Метохије и наравно повратници по Споразуму о реадмисији“, рекла је она.

Објаснила је да је овај пројекат помогао тако што је пружио бесплатну правну помоћ лицима у прибављању недостајућих докумената, састављању самих писмених поднесака као и обезбеђивање правичног и легитимног лека када су у питању њихова имовинска права на Косову и Метохији.

Вођа пројектног тима Радош Дабетић представио је пројектне резултате, а према његовим речима, поменути пројекат представља наставак сарадње Владе Србије и Делегације ЕУ у Србији на заштити основних људских права интерно расељених лица, избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, а пројекат је финансирала ЕУ са укупно 4,92 милиона евра.

На Конференцији пројекта „Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно раселјених лица, избеглица и повратника“ представлјени су резултати петогодишњег трајања овог пројекта који је реализован уз подршку Европске уније и Канцеларије за Косово и Метохију. 

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон