Политика

Симоновић Братић: Пријем Косова у СЕ био би награда за неиспуњавање обавеза

Посланица Народне Скупштине и представник Србије у Савету Европе Дуња Симоновић Братић оценила је данас да би пријем Косова у Савет Европе представљао награду за Приштину, која до сада није спровела ниједну преузету обавезу.

Симоновић Братић је за Т а н ј у г навела да је на Седници Одбора за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе у среду, на којој се расправљало о пријави за чланство Косова владала навијачка атмосфера, као и да су присутни желели да се што пре дебата заврши.

Како је додала, пријем Косова у ову институцију значи само додатан страх за наш народ на Косову.

Такође је оценила да одлука овог Одбора ПССЕ представља награду за Приштину, која до сада није спровела ниједну преузету обавезу.

„И у овој дебати у среду ја сам управо и заступала ту тезу. Овом наградом за њих ми имамо оправдан страх да ће они сада бити још бруталнији према српској заједници. Зато што су добили један ветар у леђа да могу да раде тек шта хоће“, истакла је.

Како је додала, ако до сада није формирана ЗСО постоји оправдана сумња и велика бојазан да се никад неће ни формирати.

Симоновић Братић је подсетила да је главни известилац за Косово Дора Бакојани у свим претходним разговорима говорила да су битна три услова, а то је оснивање ЗСО, доношење Закона о експропријацији, да не могу да отимају земљиште и покретну и непокретну имовину Србима на Косову, да би одлуку о враћању земљишта манастиру Високи Дечани стално карактерисала као симболичну одлуку. „Јесте ово важно, али ове најважније захтеве нису испунили“, рекла је она.

Истакла је да је Бакојани била врло изричита у јануару и рекла да без та три услова нема никакве приче, али да се очигледно у међувремену нешто десило.

„Или је био неки позив, или неки сусрет. Видели смо да је било и сусрета са Аљбином Куртијем прошле године. Слике су већ објављене, тако да је ту очигледно развијена једна пријатељска сарадња будући да је сваки пут, када бисмо долазили на Комитет, рекла како се баш или тог јутра или дан пре тога чула са Куртијем и како је њој обећао“, додала је она.

Нагласила је да су наше црвене линије јасне по питању Косова и да ниједна одлука не може да се спроводи, ако се угрожава територијални интегритет и суверенитет наше земље или ако се тражи или ‘де факто’ или ‘де јуре’ признање независности Косова.

Истакла је да су она и шефица делагације Србије Биљана Пиља Пантић, као и представнице Црне Горе и БиХ гласале против у среду, док је Алексис Ципрас из Грчке био уздржан, иако је на почетку свог обраћања, то јест у дебати, рекао да ће гласати против, али се то није десило.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон