КосовоНасловна

Слава Пећке Патријаршије. Иларион: Изгледа да све пропада, а нас ево све више и више

Српска православна црква и њени верници данас славе Покров Пресвете Богородице, празник познат у народу као Покровица.

Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као храмовну славу. Свечану литургију служи Епископ новобрдски Иларион уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

„Израз покров значи заштита и заступништво, Св. Андреј видео је покров који распростире мајка божија над верницима и то је значило ту благодатну заштиту, тај благодатни покров почива на Светој Гори Атоској, а почива и на овом светом месту, почива на благухању које излази из икона из ове свете цркве из чудесне цркве Пећке. Ево нас овде привучених том силом, све се дрмуса изгледа да све пропада, а нас ево све више и више, зато што наше живљење није на замљи него на небесима и хвала вам што сте данас посведочили ово вашим доласком. Ако не будемо на Косову и Метохији, на литургији, у литургији, све је бесмислено, све је пропало, Косово нема смисла, Метохија нема смисла, онај ко прича о Косову а не иде на свету литургију, не зна шта говори, не зна шта је Метохија, не зна шта је света земља“, рекао је Иларион у беседи.

„Мајка је она која теши друге, не очекује утеху, него пружа утеху, а исто тако и отац, отац је онај који треба да пружа утеху другима, љубав не тражи своје, она права хришћанска љубав, нека бисмо били такви, нека би нас мајка божија примила под свој покров, нека би чувала ову свету обитељ до свршетка века, нека бисмо заједно са њом у слави угледали и радости небеској оног од ње рођеног и нека бисмо га прослављали са оцем његовим и са духом из кога исходи, за сво време и сву вечност“, додао је у беседи између осталог Еписком новобрдски Иларион.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић присуствовала је храмовној слави Пећке Патријаршије Покров Пресвете Богородице и истакла да је данашња беседа владике Илариона свима дала снагу у овом тешком времену за народ на КиМ.

„Синоћ смо се уочи покрова Пресвете Богородице окупили, по благослову нашег епископа на молебану, који је одржан у храму Светог Василија у Лепосавићу. Данас нас је овде, у Пећкој Патријаршији, окупила наша мати Богородица. Велики број верника је под плаштом наше Богомајке и морам да кажем да овај данашњи празник и молебани који су се претходних дана служили, помогли су нашем народу да се мук и тишина, који су завладали како улицама севера тако улицама југа након стравичних злочина почињених над нашом браћом, пренесе у храмове. У тој тишини и у тој молитви молимо се за мир, очување наших породица, али и мир свуда у свету, где народ гине. Данас смо се помолили за све који нас у црно завијају, за оне који нас прогањају, за представнике међународне заједнице, које над овом нашом светим земљом ходају, који су поред очију слепи, усана неми, да коначно прогледају, проговоре о голготи коју наш народ проживљава под окупацијом привремених институција самоуправе у Приштини“, истакла је Парлић.
Она је додала да „радост коју је наш народ осетио у Пећкој Патријаршији, као и дивна беседа нашег владике Илириона која нам је свима дала снагу и пружила љубав, обасјава сваки дом српског народа, а посебно нашег честитог и храброг Косовско-метохисјког народа“, поручила је Парлић и честитала  празник.

Данашњи празник поштују сви, а по предању посебно жене, јер је Богородица заштитница свих жена, а посебно породиља и мајки.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон