ДруштвоКосово

Становници Лепосавића удружено помогли својим малим суграђанима  Анасатасији и Луки, сада се сви боре за Немању

Мештани Лепосавића од фебруара живе и дишу као једно, удружени да помогну најмлађима којима је преко потребна помоћ. Све је почело прикупљањем новчане помоћи за малу Ансастасију из Сочанице која се наставила прикупљањем помоћи за дечака Луку. 

Сада заједно, уз помоћ удружења, хуманитарних организација и добрих људи прикупљају помоћ за малог Немању Баловић и поручују да ту неће стати.

Немања има 14 година, болује од рођења од церебралне парализе (квадриплегија) и  је једно од двоје деце Дејана и Јасмине Баловић из Лепосавића.

Немањина мајка је повремено радно ангажована на радном месту са децом са посебним потребама, само када деца иду у школу за шта прима новчану накнаду од 26.000 динара, а очева примања једва прелазе 50.000 динара.

Отац малог Немање, Дејан Баловић прича како је дошло до компликације при рођењу и додаје да би му операција пуно побогла и да је неопходно обезбедити 4.000 еура.

,,Ми смо ишли два пута у Русију на операцију, ишли смо у Турску на преглед за операцију за коју нисмо били кандидати, али у Ћуприју долазе лекари из Русије и кандидати смо за ту операцију. Здравље ове године ако буде било новца требало би да позовемо и закажемо у јуну, јулу месецу. Сама операција је до 4.000 евра, сада не знамо тачно јер цене варирају, сваки пут када дођу лекари из Русије  није иста. Након тога би требало да одемо у ,,Ист“ центар у Београд на рехабилитацију која траје 21 дан, а која кошта око 3.000 еура. Ми смо пре месец и по дана дошли из тог центра и здравље три до четири пута би требало да идемо на те рехабилитације које њему пуно значе, ова последња посебно јер је био болестан и лежао је у болници. Тада смо добили позив да имамо слободно место и баш ми је пријала“, рекао је Баловић.

Он додаје да увек има добрих људи који прискоче у помоћ, подизао је каже и кредит, али да уз сва примања и кроз туђу негу лечење је веома скупо.

,,Сналазимо се на све начине, увек има добрих људи који ће да помогну. Када год нам је требала додатна помоћ у сусрет нам је изашла општина Лепосавић и многе институције, увек се помогне колико је ко у могућности, скупи се по нешто новца а одређену суму и сами прикупимо, подизао сам и кредите, тако да се увек снађемо, хвала Богу. Ми примамо, туђу негу која је мало увећана као и дечији додатак није да нисмо без примања из Србије“, рекао је Баловић.

Немања иде на вежбе свака три месеца, прича отац дечака и каже да сваки блок вежби од 21 дан кошта око 3.000 еура са смештајем, а само вежбе 250.000 дин.

,,Он је не хода, не прича. Ми комуницирамо погледом са њим, ми као родитељи се сналазимо, али колико толико да му олакшамо живот, колико толико да му помогнемо да не дође до неких деформитета или додатних компликације. У ,,Ист центру“ у Београду има дефектолог, логопед, редовне вежбе које му значе које се не виде на први поглед, али ми као родитељи можемо да видимо да ли има помака или не, али три до четири пута годишње је добро да одемо у рехабилитациони центар“, рекао је Баловић.

Помагала која коштају 10.000 еура би му помогла да колико толико живи нормално прича отац, само стајалица кошта 7.000 еура и додаје да му је неопходан и базен који би им био од велике помоћи чија је око 700 евра.

,, Такође и Топи комуникатор (лаптоп који препознаје његове мисли) који је веома скуп и како би комуницирали са њим, али је неопходно да се у Новом Саду провери да ли је он кандидат, јер није свако дете исто са оваквим проблемима, хидромасажер су нам обећали из удружења ,,Мајка Анастасија“ при храму Светог Василија Острошког из Лепосавића.

Породицу Баловић посетили су чланови удуржења ,,Мајка Анастасија“ при храму Светог Василија Острошког која је основана 15. фебруара ове године уз благослов Епископа Теодосија и од тада неуморно прикупљају средства и помажу свима онима којима је потребна помоћ

Јереј Милутин Попадић је додао да су поносни на све људе добре воље који су спремни да помогну и који су пре Немање помогли да се прикупи новац за операцију Луки из Лепосавића.

,,Ово није први пут да помажемо наш народ на Косову и Метохији у нашој општини Лепосавић, ово данас је нешто масовније Богу хвала, много се људи одазвало и пожелело д помогне. Данас је у плани да поделимо око 20 пакета хране и хигијенски средтсва. Дошли и да обиђемо породицу Баловић малог Немању, нашег брата коме је потребна наша помоћ.Пре неколико дана имали смо и сазнали радосну вест да смо успели да прикупимо новчана средства за операцију малог Луке Јовановића, учествовали смо у прикупљању помоћи за девојчицу Ангелину из Сочанице, ево сада се трусимо да помогнемо родитељима малог Немање и њему самоме колико год то можемо“ казао је Попадић.

Попадић додаје да су овом приликом уз поедељени пакет помоћи донели радосну вест и успели да обезбеде Немањи хидромасажни базен.
,,Пре неколико дана смо поделили ту вест да је помоћ потребна и сазнали смо од родитеља шта је оно што је најпотребније за Немању, да је у питању хидромасажни базен, да су у питању помагала, ходалице и синоћ смо добили радосну вест, обрадовао нас је свештеник отац Милан Јакић из Лешка да он са својом породицом жели да донирају 700 еура, што је довољно да се купи хидромасажни базен за малог Немању. Ми имамо још нека обећања из иностранства, захваљујући труду наших жена при удружењу „Мајка Анастасија“ да ће се наш народ српски у дијаспори у Немачкој потрудити да помогну око набавке ходали за Немању“, рекао је Попадић.

За помоћ породицама у Лепосавићу придружили су се и из Епархије прича Попадић и додаје да овде неће стати.

..Помоћ је родитељима преко потребна, ту се неће завршити наша акција колико им је потребно помоћи за лечење када одлазе у Београд да и преко 300.000 динара кошта три недеље боравка у Београду и у Соко бањи ако сам добро разумеогде се Немања лечи, али ето сваки по мало нека да Бог да се потрудимо сви заједно, а нас оно што радује поред благослова нашега Епископа који смо добили, позвао нас је да жели да учествује и он лично и Епархија наша у свакој даљој помоћи, а у овоме што данс реализујемо помогли су нам монаси манастира Дечани којима се захваљујемо. Нећемо стати, а следећа наша акција биће ако Бог да везана за васкрс да помогнемо наш народ колико можемо, колико је то у нашој моћи да сви живимо као једно, јер смо и једно у Богу нашем“, истакао је Попадић.

Помоћ за малог Немању Баловића из Лепосавића може бити уплаћена и путем Хуманитарне фондације „Буди хуман“ који стоји уз фотографије Немање Баловића, путем динарског и девизног рачуна.

Динарски рачун :

160-0000000466014-95

Девизни рачун:

167-0054000020330-23

За Немањина лакше детињство

281 на 3030

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон