ВестиКосовоНасловнаПравославље

“Спасовдански дани у Призрену”: Одржана литургија у цркви Светог Спаса

Поводом Спасовдана, славе града Призрена у цркви Вазнесења Господњег – Светог Спаса у Призрену одржана је литургија коју је служио игуман манастира Светих Архангела Михајло, а којој су, осим расељених Призренаца и осталих посетиоца, присуствовале и заменица директора Канцеларије за КиМ Душица Николић и помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Домаћица славе је Јасмина Савић.

Биће нас и говорићемо о нашем Призрену и о нашем сабрању које је данас овде у атријуму, ако Бог да се окупимо у време Медимуса са песмом  и сваки дан, кад ко може да дође и обиђе овај наш град, као што рече отац Јован: Данас је слава града и старог и новог, и бившег и будућег, једноставно наша слава је наш празник а ништа друго нема лепше од тога кад је наш град и наше место посвећено самом Спаситељу и спасу. Зато Богу нашем драгом хвала и слава што смо ето и данас овде. Ми се једноставно нећемо одрећи ни једног педља, ни ми државе, нит држава нас, томе смо сведоци све ове године јер једни без других не би могли да опстанемо. Тако чинимо заједницу помажући једни другима и Господ ће нама да помогне и опстаћемо на овим просторима – рекао је у беседи игуман Михајло.

Окупљенима у атријуму цркве Светог Спаса обратила се помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Данас ми не прослављамо само Вазнесење Господа Исуса Христа, веру и крст, ми заправо данас прослављамо и наш опстанак. Опстанак оног народа који је протериван, који је страдао и који је силом протеран са ових простора. Прослављамо вас драге Призренце, који нас окупљате и поред прогонства, ви се изнова и изнова враћате вашем родном месту, гробовима ваших предака, вашем вољеном граду. Хвала вам што и нас све окупљате овде, хвала јер је Призрен у души сваког Србина. О Призрену се писало и пише, у Призрену се певало и уз народне песме, а данас уз хип-хоп. О Призрену се сликало, не постоји у Србији кућа која нема призренску слику, ево као што то и данас чинимо захваљујући Дому културе Грачаница и Галерији уметности у Приштини. Дакле, Призрен је наш дом. Ја желим да вам од srcа, у своје лично име,  у име директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковића, честитам овај велики дан, да честитам игуману Сави и братству Високих Дечана, да честитам патријарху Српске православне цркве, одавде, из царског Душановог града Призрена, славу Београда, свих Београђана. Хвала вам што нас окупљате, хвала Удружењу пријатеља Светих Архангела, хвала нашем драгом игуману Михајлу који нас увек уз осмех, раширених руку и  чиста srcа дочекује у Архангелима. Хвала вам свима, још једном вам честитам ову славу са жељом да се сваке године окупљамо у што већем броју и данас смо духовно сви повезани овде у овом нашем царском Призрену – нагласила је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Директор Галерије уметности Приштина – Грачаница Небојша Јевтић отворио је изложбу слика са ликовне колоније „Јесен у Призрену“.

Покровитељ манифестације је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон