Косово

Вујичић: Шта још треба да се деси да би се зауставио Куртијев јуриш на Србе на Косову

Председница Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Данијела Вујичић поручила је да упадом Косовске полиције у пословнице Банке Поштанске штедионице на северу Косова, Аљбин Курти скреће пажњу са дебакла његове политике, стављајући „кључ у катанац“ егзистенције Срба.

Вујичић је у писаној изјави указала и да међународна заједница ћути и немо посматра Куртијев „дивљачки јуриш“ на ускраћивање права на рад запосленима и егзистенцију целокупног српског становништва „у јужној српској покрајини“, како, подсећа, и стоји у Резолуцији Савета безбедности УН 1244.

„Или је репетирана пушка у раднике банке (осим правог назива – оружана пљачка) за Куртија и његове менторе нормална ствар за допуну фајла о реализацији услова за улазак у свет права и демократије“, упозорила је Вујичић.

Она је упитала и шта још треба да се деси у сатанизацији и дехуманизацији једног народа и његових људских права и слобода, не би ли се „творци тзв. Косова“ одважили и зауставили Куртијев „списак жеља за јуриш на све сто ради, мисли и чита српски језик“.

Она је навела да, док је динар текућа тема дијалога Београда и Приштине, а преостали Срби на Косову проналазе начин да прехране породице и сачувају своје домове, очајнички се и стрпљиво боре за мирно решење и очување живота, Косовска полиција и порески инспектори, на челу са Џељаљом Свечљом упадају „као дивљаци“ у институције Србије и приводе Србе.

Примећује и да је, како каже, у складу са „правно непостојећом државом“, данашња акација изведена седам дана пошто је завршен тромесечни транзициони период који је Централна банка у Приштини одредила ради прилагодјавања новој уредби по којој је евро једино средство плаћања на Косову.

„Да није трагично, било би смешно. Има ли краја, права и правде? Шта више треба да се деси и да преживе Срби на Косову и Метохији? Да ли остаје још наредба да прстом на орозу, изврћу џепове Србима и хапсе их, јер им је остала нека пара српске државе? Или је у јужној српској покрајини легални, званични и дозвољен терор Аљбина Куртија?“, пита се Вујичић.

Након великог „стоп“ за улазак Косова у Савет Европе и због огромних напада опозиције у Пристини, Курти скреће пажњу са дебакла своје политике, „стављајући кључ у катанац егзистенције Срба“, закључила је Вујичић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон