Култура

„Спасовдански дани“ у Призрену: Промоције књига, изложба, славска литургија…

У организацији Друштва пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена, Дома културе „Грачаница“, а уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија и подршку Призренске црквене општине и општине Призрен и ове године се у граду на Бистрици организују „Спасовдански дани“.

„Спасовдански дани“ у Призрену ће бити отворени вечерас (среда, 12. јун) у Призренској богословији.

Од 19.00 часова биће уприличено представљање књиге доц. др Јелене Павличић Шарић „Баштина Богородице Љевишке и очување памћења“. О овом остварењу ће говорити проф. Драган Булатовић и ауторка.

Након тога ће бити представљене и књиге проф. др Радивоја Младеновића о народним говорима Срба на Косову и Метохији. О овим делима ће говорити аутор.

Централна прослава Спасовдана
У четвртак (13. јуна), на празник Спасовдан, од 8.00 ће бити служена славска литургија у цркви Вазнесења Господњег – Светог Спаса у Призрену.

Домаћица славе је Јасмина Савић.

У 10.30 истога дана окупљенима у атријуму цркве Светог Спаса обратиће се помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић, а потом и Милан Гутић, председник Удружења матице, дијаспоре, срба у региону и пријатеља Србије „Корени“.

„Спасовдански дани“ у Призрену: Богат културно-уметнички програма
Директор Галерије уметности Приштина – Грачаница Небојша Јевтић ће отворити изложбу слика са ликовне колоније „Јесен у Призрену“.

Наступиће и црквени хор „Цар Душан“ из Штрпца. Драмски уметници Марија Бергам и Ђорђе Миловановић ће уз музичку пратњу Милоша Николића извести дуодраму „Тражим помиловање, Царе Душане“.

Покровитељ манифестације је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

„Спасовдански дани“ у Призрену су традиционална манифестација која се приређује од 2015. године.

Тога дана се у царском граду окупљају многи расељени Призренци.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон