КосовоКултураЛокалнеНасловна

Изложба слика и цртежа Зорана Јовановића Добротина у Грачаници

Изложба Зорана Јовановића Добротина, дугогодишњег редовног професора Факултета уметности Приштина са седиштем у Косовској Митровици једног од најпризнатијих приштинских сликара и графичара отворена је у Галерији Дома културе у Грачаници.

„Читава серија еротских цртежа једног од најзначајнијих српских сликара на Косову и Метохији, Зорана Јовановића Добротина, а коју постхумно његова породица поклања фундусу Дома културе Грачаница сведочи о уметниковој страсти, посвећености уметности али и о малим смртима. У том смислу је уметност је као љубавни чин јер ако нема страсти онда нема ни добре уметности јер као и у односу тако и у уметности ако се не посветите, ако не учествујете у тим чиновима целим својим телом и бићем не може бити ни једног нити другог“, рекао је песник Жарко Миленковић.

„Познат као највећи боем Приштинског ликовног круга, оставио је богат сликарски и графички опус. Стваралаштво Зорана Јовановића Добротина је не само богато, већ самосвојно и специфично, онакво какав је и он сам био. У свом преплитању исказује се његов енергичан и експресиван потез, пун драматике, асоцијације где линеарни записи стварају призоре унутрашњој стварности“, рекао је Небојша Јевтић, уредник Галерије уметности Дома културе Грачаница.

Супруга овог сликара, Јелена Милошевић поклонила је факултету уметности у Митровици и Дому културе у Грачаници укупно 13 акварела и 60 цртежа, која због обавеза није могла да присуствује па се обратила писмом.

„Човек се враћа тамо где му је srcе остало. Тако се и мој Зоран овом изложбом поново вратио свом Косову и Метохији, својој највећој љубави и инспирацији. Свој завичај је увек носио са собом, у псеудониму Добротин месту свог рођења“, наводи се у писму његове супруге, које је прочитала Милена Здравковић.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина Града Приштина и Општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон