Косово

Протест просветних радника у Шилову; Због уредбе ЦБК не могу да подигну плате

Просветни радници, који су данас требали да приме други део плате, окупили су се у великом броју испред Поште у Шилову како би покушали да подигну своја примања, која им је држава Србија редовно уплатила, али због забране ЦБК да динар стигне на Косово, они су у томе онемогућени.

“Данас смо овде како би подигли новац који нам је уплатила наша држава као други део плате за месец јануар. Нажалост, због укидања динара нисмо у могућности да подигнемо новац”, казала је за Ртв Пулс учитељица Марина Закић.

“Данас смо непланирано направили ову гужву јер не можемо да подигнемо своја примања. Људи су шокирани и ако се настави са оваквим мерама, тешко ћемо преживети. Режим из Приштине очигледно има за циљ да нас протера са ових простора самим тим што нам ускраћује право да подигнемо плате које поштено зарађујемо“, рекао је наставник Јовица Филиповић.

Окупљенима су се придружили и корисници социјалних примања као и пензионери. Подсећамо, ова мера је погодила и припаднике албанске заједнице који примају српске пензије, а њих није мало. Затекли смо Реџије Ибрахимај из Гњилана која се празних руку вратила кући.
„Дошла сам да подигнем пензију и враћам се натраг без динара. Не знам шта ћу и како да радим, морам да се сналазим да одем до Бујановца да подигнем паре“, казала је пензионерка из Гњилана, Реџије Ибрахимај.
Пензионерка Радуна Јуришевић каже да не зна како ће издржати месец дана без динара јер су јој потребни за плаћање рачуна и куповину основних животних намирница.

До најближе Поште у Бујановцу грађани Косовског Поморавља морају да пређу од 40 до 60 километара, све у зависности из ког краја путују, што изискује и веће трошкове.

Приштина је забранила улаз динара у два наврата од почетка месеца и ступања на снагу уредбе о забрани промета динара, тако да је ситуација за Србе постала тежа, готово неиздржива.

Извор: РТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон