ВестиКосово

Срби на Спасовдан нису могли на литургију у новосаграђени храм у центру Приштине

Српска православна црква и верници славе празник Вазнесења Господњег – Спасовдан. На Косову и Метохији православна црква и верници Спасовдан су обележеили у Приштини, Призрену и другим срединама. Литургију нису могли да служе у храму Христа Спаса у Приштини, због забране локалних власти и полиције.

Док већинска, албанска заједница ових дана обележава 25 година уласка НАТО војника, представљајући тај догађај као ослобађање Косова, Срби са друге стране, покушавају да остваре основна људска права.

И данас, на Спасовдан забрањено им је да литургију служе у новосаграђеном, али још недовршеном храму у центру Приштине.

Да се којим случајем неко не би појавио у Храму Христа Спаситеља, полиција дежура у непосредној близини.

Ипак, Срби су се окупили у Приштини и прославили градску славу. Спасовдан су обележили у Храму Светог Николе.

“Нажалост, ми данас у Приштини не служимо у Храму Христа Спаса, јер је то и градска слава и слава храмовна, него у Храму Светог Николе, али даће бог, као што увек даје – само да се окренемо и вратимо богу да мало више призивамО име божје“, каже Станиша Арсић, приштински парох.

Тамо где је Срба најмање остало, данас их је у православним храмовима највише. Осим у Приштини окупили су се и у Призрену.

На манифестцији Спасовдански дани, служена је литургија у цркви Вазнесења Господњег – Светог Спаса. Отворена је и изложба слика са ликовне колоније “Јесен у Призрену”. Наступио је и црквени хор “Цар Душан” из Штрпца.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон