Србија

Србија предала захтев за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на КиМ

Амбасадор Србије при Мисији УН Немања Стевановић предао је у 16 часова по српском времену, односно у 10 часова по источно америчком времену захтев Републике Србије за сазивање ванредне седнице Савета безбедности УН због ситуације на Косову и Метохији. 

Захтев је предат у Мисији Гвајане и то политичком саветнику у мисији ове државе, која је председавајући СБ УН.

У захтеву, у који је Тањуг имао увид, поред осталог се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије и у вези са Косовом и Метохијом, која је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН (1999) 1244, и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

У захтеву се наводи да је тај захтев у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности УН (Провисионал Рулес оф Процедуре оф тхе Сецуритy Цоунцил (С/96/Рев.7).

У документу се каже и да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савета безбедности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

„Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, наводи се у документу.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон