Политика

Стано: ЕУ не коментарише седнице УН, државе гласале на основу националних одлука

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас, поводом усвајања резолуције о Сребреници на седници Генералне скупштине УН да није на ЕУ да коментарише резолуције о којима се гласа у УН и навео да су државе чланице ЕУ гласале на основу својих националних одлука.

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање албанског новинара какав је став ЕУ о резолуцији о Сребреници и како ће на политику ЕУ у региону утицати то што неке државе чланице нису гласале за резолуцију, истакао да се гласало о резолуцији која се бави одређивањем Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници и поновио да став Брисела да је против негирања или релативизације онога што се догодило у Сребреници.

„Када је реч о гласању у УН, могу само да поновим да ЕУ као таква није чланица Генералне скупштине УН, тако да није на нама да коментаришемо резолуције које тамо изгласавају државе чланице УН“, навео је Стано.

Он је додао да је реч о резолуцији којом се 11. јул одређује као Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници и нагласио да ЕУ има свој став о геноциду у Сребреници, који је, како каже, врло јасан и који више пута понавља.

„ЕУ је врло јасна у вези са тим сваке године – одбацујемо било какво порицање или релативизацију онога што се десило у Сребреници. Одбацујемо и осуђујемо сваку врсту довођења у сумњу чињенице да се у Сребреници догодио геноцид“, навео је Стано.

Он тврди да је то „чињеница коју су утврдили међународни судови“ и поручио да ЕУ не прихвата било какве активности које имају за циљ омаловажавање, релативизовање или негирање геноцида.

„Али јуче се поново гласало о специфичној резолуцији која се бави одређивањем датума као Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници, где су државе чланице ЕУ гласале на основу своје националне одлуке. Став ЕУ о геноциду у Сребреници се није променио“, рекао је Стано.

На питање да прокоментарише изјаву председника Републике Српске Милорада Додика да је Влада РС донела одлуку којом се предлаже одвајање од остатка БиХ, Стано је рекао да су ЕУ и њене државе чланице јасно изразиле недвосмислену опредељеност за европску перспективу БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље и поручио да ће, како је навео, „сецесионистичке идеје или акције“ само довести до изолације.

„Нажалост, ово није први пут да чујемо овакве изјаве и најаве. ЕУ и њене државе чланице биле су врло јасне у децембру прошле године у закључцима Савета у којима су државе чланице поновиле недвосмислену опредељеност за ЕУ ​​перспективу Босне и Херцеговине као јединствене, уједињене и суверене земље“, рекао је Стано.

Он је додао да су државе чланице ЕУ истакле и да је ЕУ забринута због законодавства и иницијатива у Републици Српској које су у супротности са европским путем БиХ, укључујући, како је навео, „сецесионистичку реторику и акције које доводе у питање уставни поредак држава“.

„Државе чланице су нагласиле да се морају поштовати суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ. Сецесионистичке идеје или акције у том погледу само ће изоловати њихове актере још више него што су већ изоловани. И донеће само још више потешкоћа људима који су таоци аутора ових идеја и акција“, навео је Стано.
Он је подвукао да ће свака акција против принципа које су државе чланице формулисале у закључцима Савета довести до озбиљних последица.

„ЕУ већ има успостављен оквир санкција за оне који нарушавају јединство и територијални интегритет Босне и Херцеговине и државе чланице су пре само неколико месеци у марту поново потврдиле важење овог режима санкција и продужиле његову важност за наредни период“, навео је Стано.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон