Косово

Србин из Призрена: ОВК ме киднаповала и злостављала у јуну 1999.

Србин из Призрена посведочио је данас пред Специјализованим већима Косова у Хагу да су га припадници ОВК у јуну 1999. киднаповали, пребили, злостављали, вређали и испитивали.

Исказ сведока, чији је идентитет заштићен псеудонимом W01140, део је доказног поступка тужилаштва против тадашњих лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, оптужених за ратне злочине на Косову и у Албанији од 1998-1999.

Скоро цело сведочење, које W01140 даје преко видео везе, било је затворено за јавност.

Према објављеним документима тужилаштва, сведок је раније изјавио да су га у јуну 1999. године, после повлачења снага СРЈ са Косова, војници ОВК зауставили на улици у Призрену и затражили његове исправе, а потом му наредили да пође са њима.

„Док су ходали, војници су сведока зауставили и шутирали, ударали песницама и тукли кундацима, вређајући га на националној основи“, описују тужиоци.

Пошто је приведен у штаб ОВК, сведок је био уведен у собу у којој су га „групе војника на смену тукле песницама, штаповима, бејзбол палицама, цревима за воду и цевима“.

Истовремено, сведока је испитивао један заповедник ОВК чије је име у документу редиговано.

„Тај човек је оптужио сведока да је починио злочине над Албанцима и вређао га на националној основи“, а затим га је „приморао“ на акт који је у документу редигован.

Сведок је видео да војници ОВК доводе још једну особу, а потом је „чуо крике из собе“ у коју су одвели ту особу, чије је име редиговано.

Те вечери, по исказу W01140, у притвору се појавио припадник ОВК кога је од раније познавао. Он је „наредио стражару да сведоку донесе хлеб и воду и да никога не пушта у собу“.

Убрзо се код сведока вратио старешина ОВК који га је испитивао и пустио га на слободу. Сведок је после тога напустио Косово.

У кратком отвореном делу исказа, сведок је казао да је, пре напуштања Косова, „преспавао напољу у Богословији“, где су се српске избеглице склониле.

У наставку данашњег заседања, сведока на приватној седници унакрсно испитују браниоци оптужених.

Данашњи сведок је 47. од почетка судјења, 3. априла 2023. По одлуци суда, тужиоци свој доказни поступак и саслушање још 144 сведока морају окончати до априла идуће године.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон