KosovoNaslovna

Srpska lista: Niko od međunarodnih predstavnika ni reč zbog preteće humanitarne katastrofe u KBC Kosovska Mitrovica

Ni više od 4 meseca od kako je Evropski Savet zahtevao da se na severu Kosova i Metohije sprovede deeskalacija antisrpski režim Aljbina Kurtija nije učinio ništa, i za to ne snosi nikakvu odgovornost. Šta više, danas Kurtijev režima dobija neskrivenu podršku da progoni Srbe – saopštila je Srpska lista. 

 Opet je pokrenut stari narativ da su Srbi za sve krivi, i naravno u tom smislu niko od međunarodnih predstavnika ne postavlja pitanje kako danas opstaju Srbi u ovim nehumanim uslovima, šta je sa uhapšenim Srbima koji su bez ikakvih dokaza zatočeni u kazamatima širom Kosova i Metohije, kao ni šta je sa slučajevima u kojima su upucani Srbi i srpska deca, zašto su na slobodi oni koji su iz službenog vatrenog oružja pucali na Stefana i Miloša u Štrpcu, Srećka Sofronijevića, Miljana Delevića, Milana Jovanovića, Dragišu Galjka.. 

 Niko od međunarodnih predstavnika nije reč rekao zbog preteće humanitarne katastrofe u KBC Kosovska Mitrovica niti zašto srpske bebe ne mogu da dobiju vakcine u 21. veku, ili kako je moguće da su skoro 20 dana Srbi na severu Kosova i Metohije getoizirani, a čitav prostor i svi stanovnici, od dece i studenata pa do starih sugrađana i bolesnika, se nalaze u zatvoru. 

Administrativni prelaz Jarinje na putu Kosovska Mitrovica – Raška je zatvoren, i time je presečena pupčana vrpca koja znači život za Srbe na severu Kosova i Metohije, onemogućeno normalno sanbdevanje hranom, lekovima, robom mesecima unazad. 

 Očigledno da se nedela antisrpskog režima Aljbina Kurtija brzo zaboravljaju, a oni koji su po njegovoj naredbi maltretirali i pucali u Srbe proglašavaju herojima, i to sve pred očima Brisela, ali i zemalja Kvinte, Euleksa, KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a…

 Čega se plaše međunarodni predstavnici, Kurtija ili Svečle, zašto ćute i nemo posmatraju kako se svakoga dana Srbi hapse, maltretiraju, obijaju kuće i stanovi, otima imovina… zašto niko ne sme da kaže da su Kurtijevi specijalci na severu napravili ilegalne baze, i svakoga dana ih proširuju, da se u tim bazama nalaze isključivo Albanci, u čisto srpskim sredinama… kako je moguće da za dve godine Kurti nije povukao nijednu antisrpsku odluku ako je međunarodna zajednica zaista iskrena u pozivima za deeskalaciju i kada će Euleks objaviti izveštaj o procesima koje prate a u kojima su osumnjičeni Srbi, jer nas i dalje čudi kako je moguće da se naši sugrađani mesecima drže u pritvoru bez podignute optužnice. 

 Devet godina nakon rata na Kosovu i Metohiji je bilo dovoljno da licemeri iz međunarodne zajednice stvore i podrže jednostrano proglašeno Kosovo, a više od deset godina im je malo da formiraju Zajednicu srpskih opština!? Deluje neverovatno, ali je nažalost istinito. 

 Nakon svih ovih pitanja, koja će naravno ostati bez odgovora, postavlja se pitanje kako to da niko iz srpske opozicije nikada nije reagovao na upucavanje Srba, hapšenja bez dokaza, otimanja zemlje lažnom eksproprijacijom, zabrane vakcinacije i nabavke lekova i sanitetskog materijala, zabrane izbora i referenduma… zašto nisu ni za jedan od ovih slučajeva uputili pismo međunarodnim zvaničnicima, i kako je moguće da su bili tako brzi u sastavljanju pisma u kome će lažima napasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoju zemlju? Odgovor je prost, gazde su im tako naredile. 

 Poštovani građani, naša borba, mirna, politička i demokratska, za ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije prestala i ne sme prestati. To je borba svakog od nas za budućnost naših potomaka. Mi ne tražimo ništa tuđe. Okolnosti su nikad teže, ali to nije razlog da odustanemo i pod pritiskom režima Aljbina Kurtija i njegovih mentora odustanemo. Pozivamo vas na jedinstvo i sabornost. Svesni svih izazova, danas je više nego ikada pre, jasno da je naša sloga naše najjače oružje, i da odlukom da ostanemo na svojim ognjištima pokazujemo da žrtve svih koji su stradali od danas pa godinama i decenijama unazad nisu bile uzaludne – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button