Косово

Деца са Косова обишла музеј СПЦ и осликавала јаја у порти Конака кнегиње Љубице

У манифестацији „Дечије Васкршње чаролије“ ове године, захваљујући Канцеларији за КиМ, учествују и деца која су у Београд допутовала са Косова. Деца су уживала у обиласку музеја Српске православне цркве и у осликавању ускршњих јаја у порти Конака кнегиње Љубице.

Канцеларија за КиМ већ годинама подржава пројекат “Дечије Васкршње чарплије”. Ове године организована је 26. пут по реду манифестација која окупља децу из земље и региона. Овогодишњи учесници манифестације су и деца са Косова.

„Желео бих да се захвалим људима из удружења „Деца Палилуле“, односно свим организаторима оваквог једног догађаја и да искажем захвалност, пре свега, деци са Косова и Метохије, према њиховим родитељима, наставницима, зато што у тешким околностима због једностраних и насилних акција Приштине, чувају српско име и презиме на КиМ, што чувају наше културно, духовно, верско, идентитетско наслеђе, пре свега наше цркве и манастире. Деца са КиМ, али и српска деца из Северне Македоније, Републике Српске и Црне Горе, која су учесници оваквог пројекта, доказ су да имамо у будућности за шта да се боримо, да имамо будућност на Косову и Метохији, да од борбе за српске државне и националне вредности никад нећемо и не смемо да одустанемо. Посебно ми је драго што су деца овде уз СПЦ, као што је и наша црква уз децу и уз наш српски народ на КиМ, посебно од 10. јуна 1999. године“, рекао је за ТВ Мост Милош Терзић, помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије за КиМ поручују да су  им најдражи дечију осмеси и то што они могу да им улепшају детињство оваквим манифестацијама.

„Ово је припрема за најрадоснији хришћански празник Васкрс и ја се надам да ћемо се чешће виђатуи и на простору јужне српске покрајине. Ми, као Канцеларија за КиМ ћемо увек бити ту за нашу децу, за наш народ са КиМ и оваквих пројеката је било и у претходном периоду и биће их у наредном још више. Позивам Београђане и све људе наше земље да што више пута посете простор Косова и Метохије, наше цркве, наше манастире, јер то није туристичко путовање, то је много више од тога, то је помоћ нашем народу на КиМ“, истакао је Терзић.

Деца и данас, 25 година касније, обележавају манифестацију насталу на Велики петак током НАТО бомбардовања. Домаћинима је посебно драго што су ту деца са Косова.

„Долазе деца из свих крајева Србије, нараввно и са Косова и Метохије, сваке године, уз помоћ Канцеларије за КиМ, ми њих овде доведемо, организујемо им програм боравка и они су увек задовољни“, каже  Бранислав Јовић, организација “Деца Палилуле”.

Деца су у музеју Српске Православне цркве имала прилику да упознају историју цркава, да чују причу о иконама где су представљени српски светитељи као и причу о нашим манастирима. Након тога обишли су Саборну цркву где су по старом српском обичају запалили свеће. Из Београда  деца носе најлепше успомене.

„У Београду ми се до сада највише допала Авала и Авалски торањ и то ми је једно лепо искуство. Хвала Канцеларији за КиМ што су нам омогућили ову лепу екскурзију по Београду и за сада је све лепо“, рекао је Филип Игић из Бабиног Моста.

„Мени се до сада највише свидео музеј СПЦ и захвалио бих Канцеларији за КиМ што су нам пружили ово предивно задовољство“, рекао је Андрија Петровић из Бабиног Моста.

Ускрс је празник коме се деца највише радују, Осликавање Васкршњих јаја у Конаку кнегиње Љубице, био је за њих посебан догађај.

Из Туристичке организације Србије деци су у знак добродошлице уручени пригодни поклони. 

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон