Косово

Српска листа од Квинте тражила заустављање терора Аљбина Куртија и егзодуса српског народа

Српска листа  је упутила писмо амбасадорима земаља Квинте на Косову у којем преносе молбе и очекивања српског народа са тог простора да спрече терор Аљбина Куртија и зауставе егзодус српског народа са вековних огњишта, с посебним акцентом на катастрофалне последице укидања српског динара, али и детаљне примере репресије коју трпе Срби јужно и северно од Ибра.

,,Обраћамо Вам се у име српског народа са Косова и Метохије, преносећи Вам народне молбе и очекивања да искористите огроман, свој лични, као и ауторитет поштованих држава које представљате на овим просторима, да хитно зауставите егзодус нашег народа са својих вековних огњишта”, наводи се писму у које је Т а н ј у г имао увид, а које је Српска листа најавила на последњој конференцији за медије. 

У писму је Српска листа скренула пажњу да се насиље над српским народом у покрајини које траје више од две деценије, интензивирало од 2021. године и доласка Аљбина Куртија на власт, с циљем ,,прогона и уништења свега српског са ових простора” и истакла да ,,на Косову не постоји људско право које режим Аљбина Куртија није прекршио када су Срби у питању”.

,,Последња у низу тих драстичних мера против Срба је одлука о укидању динара, односно платног промета, којом се изазива финансијски колапс српског народа на овим просторима. Срби су њоме стављени у најтежи положај од сукоба 1999. године и фактички приморани на убрзано исељавање са ових простора”, пише у допису и детаљно се наводе појединачна давања и плаћања.

Како је истакнуто, ако се има у виду да се из буџета Србије уплаћује 31.831 плата, 29.115 пензија, 2.430 стипендија, више од 31.000 социјалних давања, та одлука ће без извора прихода оставити 100.000 Срба. 

,,Додатно, све институције српског система, почев од здравства, просвете, социјалних служби, народних кухиња, спортских и културних колектива надаље неће моћи да функционишу, јер им се прекидом платног промета онемогућава пријем новца за запослене, као и вршење било каквих уплата. Тако на пример наши студенти неће имати новац од стипендија, али неће моћи ни да плате школарине, пријаве испита или студентски дом и храну у мензи. Нико од Срба неће моћи да плаћа кредите, рачуне и обезбеди храну за своју децу. Посебно ће бити проблем са грађанима којима је нажалост за свакодневни живот бити потребна одговарајућа социјална помоћ, која неће моћи бити исплаћена. Речју, ниједна образовна и здравствена институција у овим условима неће бити у могућности да надаље функционише, а чак ће и наши најстарији суграђани, оптерећени различитим болестима, остати без пензија и могућности да себи обезбеде храну и лекове, као и да редовно измирују своје рачуне”, упозорава се у допису Српске листе. 

Писмом се представницима Квинте предочава да ће снабдевање храном, лековима и санитетским материјалом здравствених установа које пружају услуге Србима, али и Албанцима, Бошњацима, Ромима, Горанцима и свим осталим грађанима бити немогуће. 

,,Уколико ова катастрофална одлука ипак остане на снази, немојте да гајите сумње да Косово и Метохија неће остати без Срба. Они су њоме директно намерно стављени у изузетно неповољан и нељудски положај и услове живота, који се може подвести под геноцидне намере косовских институција”, пише у писму.

Српска листа закључује да представници најмоћнијих земаља света “имају капацитет да осигурају да се ова Куртијева намера не реализује и да се њиховим снажним и конкретним потезима може спречити егзодус српског народа са својих вековних огњишта”. 

,,Верујући у Вашу одлучност да Срби опстану на овим просторима као грађани, чија се права безусловно и неупитно поштују, искрено се надамо и очекујемо да видимо Ваше хитне реакције по овом питању. Оне су заиста неопходне пре него што наступе катастрофалне и непоправљиве демографске последице по опстанак нашег народа”, истиче се у писму Српске листе и позива на очивање мира. 

Додаје се да Српска листа верује да су амбасадори Квинте и сами свесни да би формирање Заједнице српских општина и поштовање потписаних споразума из Дијалога спречило многе од ових антисрпских акција, али је сада више него јасно зашто од њеног формирања режим Аљбина Куртија перманентно бежи и одбија да испуни договорен.

Српска листа је у свом допису скренула пажњу и на чињеницу да се на удару режима Аљбина Куртија нашло чак ‘80 виђених Срба под политички мотивисаним и конструисаним истрагама’, чак и најугледнији и најпоштованији Срби, од лекара, професора, политичара и привредника, све до новинара и уметника.

У писму се наводе и неоснована хапшења Срба, проблеми с којима се суочавају наши повратници јужно од Ибра који се притварају под лажним оптужбама, на одузимање српске земље нелегалним експропријацијама на којој се граде полицијске базе, али и на чињеницу да је Куртијев режим кренуо са прекрајањем историје и отимањем и имовине Српске Православне Цркве. 

У допису се нотирају и упади у КБЦ Косовска Митровица, затварање амбуланте у Приштини и малтретирање и привођење српских здравствених радника, али и затварање српских институција у Пећи, Истоку, Клини, а које су требале бити основ за изградњу Заједнице српских општина као кровне институције српског народа на Косову и Метохији.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон