NaslovnaPravoslavlje

Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju naslednika Svetog Save, Svetog Arsenija arhiepiskopa pećkog, koji je bio rodom iz Srema.

U mladosti se zamonašio i predao se iskreno svesrdnom podvigu radi spasenja duše. No čuvši za divnu ličnost i delatnost Sv. Save, Arsenije ode k njemu u Žiču, gde ga Sava ljubazno primi i uvrsti u bratstvo žičko. Videći retke vrline u Arseniju, Sava ga uskoro postavi za igumana žičke obitelji.

Kada Mađari navališe na zemlje srpske, posla Sava Arsenija na jug, da traži za arhiepiskopiju neko mesto skloniti je od Žiče. Arsenije izabra Peć, i tu sagradi manastir i crkvu sv. apostolima, koja se kasnije prozva crkva Vaznesenja Gospodnja.

Pred svoj drugi polazak za Jerusalim Sava odredi Arsenija sebi za naslednika na arhiepiskopskom prestolu. A kada Sava pri povratku umre u Trnovu, Arsenije navali na kralja Vladislava, da prenese telo Savino u srpsku zemlju.

Mudro je upravljao crkvom 30 godina, a upokojio se 28. oktobra 1266. godine. Sahranjen je u pećkom hramu.

Veruje se da molitva na ovaj dan pomaže svakome ko Svetog Arsenija zamoli za zdravlje, a prema verovanju, na ovaj način ćete zaštititi porodicu i bližnje od svake nesreće i pošasti. Molitva glasi:

„Nastavniče milosti, učitelju pravoslavlja, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, oče naš, jerarše Arsenije, zastupniče siromašnih, riznico milosrđa koja je otvorena za sve: Moli Hrista Boga da prosveti duše naše, da ne bi nikada zaspali na smrt.“

Izvor: RTV

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button