НасловнаПравославље

Српска православна црква обележава Светог Арсенија, наследника Светог Саве

Српска православна црква и верници данас прослављају наследника Светог Саве, Светог Арсенија архиепископа пећког, који је био родом из Срема.

У младости се замонашио и предао се искрено свесрдном подвигу ради спасења душе. Но чувши за дивну личност и делатност Св. Саве, Арсеније оде к њему у Жичу, где га Сава љубазно прими и уврсти у братство жичко. Видећи ретке врлине у Арсенију, Сава га ускоро постави за игумана жичке обитељи.

Када Мађари навалише на земље српске, посла Сава Арсенија на југ, да тражи за архиепископију неко место склонити је од Жиче. Арсеније изабра Пећ, и ту сагради манастир и цркву св. апостолима, која се касније прозва црква Вазнесења Господња.

Пред свој други полазак за Јерусалим Сава одреди Арсенија себи за наследника на архиепископском престолу. А када Сава при повратку умре у Трнову, Арсеније навали на краља Владислава, да пренесе тело Савино у српску земљу.

Мудро је управљао црквом 30 година, а упокојио се 28. октобра 1266. године. Сахрањен је у пећком храму.

Верује се да молитва на овај дан помаже свакоме ко Светог Арсенија замоли за здравље, а према веровању, на овај начин ћете заштитити породицу и ближње од сваке несреће и пошасти. Молитва гласи:

„Наставниче милости, учитељу православља, богонадахнути украсу архијереја, оче наш, јерарше Арсеније, заступниче сиромашних, ризницо милосрђа која је отворена за све: Моли Христа Бога да просвети душе наше, да не би никада заспали на смрт.“

Извор: РТВ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон