Политика

Стано: Нови састанак главних преговарача Београда и Приштине о динару у среду у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, на којој ће се разговарати о проналажењу  решења у вези са одлуком такозване Централне банке Косова о употреби динара, биће одржана у среду у Бриселу, изјавио је портпарол Европске комисије Петер Стано. 

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ очекује да обе стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис. 

„Специјални изасланик  ЕУ за дијалог Београда и Приштине позвао је главне преговараче обе стране да наставе разговоре. Они ће се састати у среду овде у Бриселу и наставиће разговоре о проналажењу одрживог привременог решења за људе погођене одлуком Централне банке Косова о готовинском пословању“, рекао је Стано.

Он је додао да се ЕУ, са сваким састанком у оквиру дијалога Београда и Приштине, нада да ће то бити коначни састанак који ће се бавити тим конкретним питањем јер, како је навео, таква питања скрећу пажњу са онога што је заиста потребно. 

„А оно што је заиста потребно је напредак у примени такозваног Охридског споразума са његовим анексом за имплементацију. Тако да се надамо да ће стране моћи да се понашају у европском духу и постигну неопходан компромис“, навео је Стано.

Он је нагласио да, као и све у дијалогу, то не зависи од онога шта ЕУ жели, већ од спремности и способности две стране да постигну прихватљив компромис.

На питање да ли су Београд и Приштина поднели предлоге за решавање питања динара, Стано је рекао да је питање онога што су две стране урадиле најбоље да буде упућено њима, јер су они у најбољем положају да говоре у своје име. 

„Могу да кажем у име ЕУ као посредника да смо ми овде, ми покушавамо да нађемо излаз за одрживо привремено решење за људе погођене овом одлуком Централне банке Косова и искрено очекујемо да обе стране дођу у Брисел на овај седми састанак да разговарамо о том питању и да буду спремни да пронађемо решење које је прихватљиво и за једну и за другу и које пре свега одговара потребама људи на које је утицала ова одлука на терену“, навео је Стано. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон