Косово

Деца са Косова, на Јарињу добила стипендије донатора из Републике Српске

Седморо деце са Косова добило је четворомесечне стипендије, које им је због забране уласка на  ову територију, у име донатора, на Јарињу уручио председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов. 

Он је нагласио да, захвљујући људима великог srcа  из Републике Српске, Одбор за КиМ осам година стипендира децу са Косова, помаже вишечланим и социјално угроженим породицама, као и  самохране мајке и младе са потешкоћама у развоју.

,,Овај пут смо укључили и једну породицу из Лепосавића, породицу Аџић, која живи у колективном смештају. Аџићи су пореклом из Глине и имају троје мале деце. Замолили су ме и у Одбору смо одлучили да им помогнемо. Тако да смо данас уручили 3.100 евра укупне донације за више деце на КиМ“, рекао је Арлов.

Велика је захвалност Срба за Косова својим сународницима преко Дрине, који непрестано исказују љубав и подршку  свом народу на Косову, истичу они који су на Јарињу добили помоћ у школовању деце, што им много значи.

,, Неизмерно нам значи свима, кроз љубав, финансије које деца знају да утроше врло корисно. Неизмерна љубав људи из Републике Српске ми много значи јер је то мост између Срба из свих крајева, а тај мост треба да градимо сви и да га очувамо“, рекао Далибор Вуковић из  Житковца, отац једнаесторо деце.

Он је истакао да Арлов и  донатори из РС, већ три године помажу његовој многочланој породици, која нема материјално, али поседује вредније, велико богатство, а то су деца. 
 

,,Новци су тренутни, богатства су пролазна, а деца су људи које остављамо свету и будуће породице и генерације које ће да славе Бога и нас као родитеље и да останемо у сећању њима, шта лепше човек може да дочека“, истако је Вуковић.

Арлов је  последњих година приморан да помоћ уручује  на Јарињу и административним прелазима јер му је Приштина без разлога забранила улазак на Косово.

,,Не могу да уђем на Косово и Метохију од 26. јуна 2020. године. Још мало па ће четири године. Само су ме једном пустили. Али, ваљда ће и то проћи. Оно што радимо за Косово и Метохију не престаје“, додао је Арлов.

Он је нагласио да ће у наредном периоду,  у Бањалуци  ће бити организован концерт за децу с потешкоћама у развоју и вишечлане породица, као и да ће  ускоро бити завршен и Дневни центар у Северној Митровиц,  од 720 квадрата, а за који је до сада је утрошено негде преко 380.000 евра.

Како је рекао, већ традиционално, у јуну це малишани широм Републике Српске угостити своје вршњаке са Косова, чему се сви радују, јер оваке посете остварују трајне везе и  пријатељства.

,,Припремамо велики долазак деце. Од 22. до 29.јуна, доћи ће око 700 деце, просветних радника деце и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља, биће смештени у петнаест градова и општина Републике Српске“, рекао ја Арлов.

Као знак захвалности, ветерани из Грачанице, поклонили су Арлову тренерку са грбом ФК Грачаница са његовим именом.

,,Ово је диван поклон из великог пријатељства и поштовања према мени и према целој Републици Српској. Честитам свим верницима, свим Србима на КиМ предстојећих Васкрс, нека га проведу у миру и најбоље да  сви проведемо у миру, како ова укупна глобална ситуација против српског народа, морамо се држати заједно, руку под руку како би опстали и ми у Републици Српкој и ви на Косову и Метохији заједно са нашом матицом Србијом“, поручио је Арлов.

Одбор за КиМ из Бања Луке , обележиће ових дана, шеснаест година хуманитарног рада за српски народ на Косову.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон