Политика

Стано: О укидању казнених мера против Приштине одлучују чланице ЕУ, не косовски политичари

О укидању казнених мера против Косова одлучују чланице Европске уније, не косовски политичари, поручио је портпарол Уније Петер Стано, поводом изјаве косовског премијера Аљбина Куртија да је Приштина испунила све захтеве за укидање мера.

,,Европска унија је увела казнене мере због сталних кризних ситуација, једностраних мера и ескалације у односима са Србијом. ЕУ је јасно рекла да су мере реверзибилне. Оне ће бити укинуте када о томе одлуче чланице ЕУ, а не косовски политичари. Понављам, када чланице ЕУ одлуче да нема више разлога да мере остану на снази. То се до сада није десило, а земље чланице настављају разговоре и то су унутрашњи процеси“, објаснио је Стано данас на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да су мере и даље на снази, додајући да су избори у четири општине на северу Косова посматране као један од елемената који су довели до увођења мера.

,,Изборе у четири општине смо видели као један од елемената који су довели до увођења мера, али то остаје на државама чланицама, како се наводи у Закључцима Савета за опште послове из децембра прошле године. Остаје на земљама чланице да поново процене ситуацију и онда са европским институцијама одлуче да ли мере треба да буду укинуте или не. Могу само да потврдим да се дискусије и даље настављају и да подсетим да мере нису укинуте“, додао је Стано.

Навео је да казнене мере нису уведене само због једне ствари, већ због низа одлука и мера, те ни за њихово укидање није пресудно шта је Косово урадило само по једном питању.

,,Желимо да целу ситуацију видимо решену. Обе стране треба да испуне своје обавезе, а Косово је чуло која су наша очекивања. Избори на северу су само једно питање. Можемо погледати како су избори организовани и шта је навело Србе да их бојкотују. Мере су уведене против Косова због одређених разлога. Када их више не буде било биће укинуте,+ и нису везане само за једну ствар“, био је јасан Стано.

Упитан да ли постоји напредак у вези са несталима, казао је да нема новости.

,,Очекујемо да ћемо бити у могућности да видимо да две стране напредују по том питању. Али то важи за дијалог уопштено, као и за ово питање. На постигнуте споразуме морају следити конкретна дела и није на ЕУ да их предузима, већ на обема странама. Желели би да видимо да је ситуација таква да можемо да укинемо мере. Када буде постојао консензус о казнемим мерама онда ћемо то саопштити. То су унутрашњи процеси, унутар ЕУ и чланица ЕУ“, додао је Стано.

Извор: Косово онлајн; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон