КосовоНасловна

Старовић: Деескалација и даље значи формирање ЗСО и повлачење полиције из окружења општинских зграда

Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић истакао је за Косово онлајн да деескалација данас, након трагичних догађаја у Бањској, представља исто што је била и пре њих, а то је оно што је садржано и у званичној изјави Европске уније од 3. јуна, а која говори о потреби да се без одлагања приступи формирању Заједнице српских општина и да дође до повлачења специјалних јединица косовске полиције из непосредног окружења општинских зграда на северу Косова.

,, И мислим да када се мало смире страсти и када се обузда ова једна црна кампања која се води из Приштине, али нажалост и са многих светских адреса, која је усмерена ка томе да се некаква кривица пребаци на државне органе Републике Србије, а што не пролази ни тест здравог разума ни елементарне логике, да ћемо се вратити ономе што остаје. А остаје нам, дакле званична изјава Европске уније од 3. јуна која позива на деескалацију и која прилично детаљно објашњава шта та деескалација мора да подразумева“, каже Старовић.

Он подсећа да та изјава говори о потреби да се приступи без одлагања формирању ЗСО и да се специјалне јединице косовске полиције повуку из непосредног окружења општинских зграда на северу Косова. 

,,Та изјава европске 27-орице говори о потреби да се приступи под хитно, дакле одмах и без одлагања формирању ЗСО, да дође до повлачења специјалних јединица косовске полиције из непосредног окружења општинских зграда на северу КиМ. Без обзира на то колико приштинска страна сада покушавала да инцидентима од 24. септембра ретроактивно оправда све своје једностране потезе, који су и довели до деескалације у последњих 20 месеци, желим да верујем да то неће бити случај и да ћемо заиста приступити суштинској деескалацији којом би се уклонио тај невероватан притисак којем је српско становништво на северу КиМ већ пуних 20 месеци изложено“, каже Старовић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон