KosovoNaslovna

Starović: Deeskalacija i dalje znači formiranje ZSO i povlačenje policije iz okruženja opštinskih zgrada

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović istakao je za Kosovo onlajn da deeskalacija danas, nakon tragičnih događaja u Banjskoj, predstavlja isto što je bila i pre njih, a to je ono što je sadržano i u zvaničnoj izjavi Evropske unije od 3. juna, a koja govori o potrebi da se bez odlaganja pristupi formiranju Zajednice srpskih opština i da dođe do povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije iz neposrednog okruženja opštinskih zgrada na severu Kosova.

,, I mislim da kada se malo smire strasti i kada se obuzda ova jedna crna kampanja koja se vodi iz Prištine, ali nažalost i sa mnogih svetskih adresa, koja je usmerena ka tome da se nekakva krivica prebaci na državne organe Republike Srbije, a što ne prolazi ni test zdravog razuma ni elementarne logike, da ćemo se vratiti onome što ostaje. A ostaje nam, dakle zvanična izjava Evropske unije od 3. juna koja poziva na deeskalaciju i koja prilično detaljno objašnjava šta ta deeskalacija mora da podrazumeva“, kaže Starović.

On podseća da ta izjava govori o potrebi da se pristupi bez odlaganja formiranju ZSO i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz neposrednog okruženja opštinskih zgrada na severu Kosova. 

,,Ta izjava evropske 27-orice govori o potrebi da se pristupi pod hitno, dakle odmah i bez odlaganja formiranju ZSO, da dođe do povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije iz neposrednog okruženja opštinskih zgrada na severu KiM. Bez obzira na to koliko prištinska strana sada pokušavala da incidentima od 24. septembra retroaktivno opravda sve svoje jednostrane poteze, koji su i doveli do deeskalacije u poslednjih 20 meseci, želim da verujem da to neće biti slučaj i da ćemo zaista pristupiti suštinskoj deeskalaciji kojom bi se uklonio taj neverovatan pritisak kojem je srpsko stanovništvo na severu KiM već punih 20 meseci izloženo“, kaže Starović.

Izvor: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button