Косово

Обележена слава Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу

Служењем помена код спомен бисте Сави Дечанцу, започело је обележавање славе Центра за културу који носи име овог дечанског монаха и епископа.   
 Почетак културног дела програма прославе славе Центра почео је интонирањем химне „Боже правде“ након чега је пресечен славски колач, а гости су имали прилику да погледају и документарн филм о Сави Дечанцу. 

Јереј Милутин Попадић подсетио је на живот и дела епископа Саве Дечанца. 

„У светлим и радосним данима када наша црква прославља празник над празницима, светло и славно Христово Васкрсење, окупили смо се овде око споменика епископа Саве Дечанца да се сви заједно присетимо великог значаја који је он имао за нашу цркву и цео наш српски народ. Овом приликом се присећамо и речи Светог Игњатија који је рекао ‘коме Бог није отац, томе ни црква није мати’ и најбоље кроз његов живот те речи можемо да сагледамо имајући у виду околности кроз које је пролазио наш народ у време када је он живео, које су биле много тешке“, казао је Попадић.

Он је истакао да сва сведочења и патње кроз које је пролазио заједно са српским народом показује колико је црква увек бринула за свој народ.

„И ми данас као његово духовно потомство овде смо се окупили да покажемо да га нисмо заборавили, угледајући се на речи великог Алексе Шантића који је рекао: ‘Благо гробу који у тами светли где кандила припаљују нараштаји’. Као што се бринуо за наш српски народ и опште све људе добре и честите док је био на земљи, молимо се да се исто тако пред престолом Божјим моли за нас, са надом да сваком човеку у коме цвета оно радосно цвеће доброте, љубави, то тако буде и заувек“, казао је Попадић. 

Директор Центра Гојко Миливојевић истакао да је програм обележавања дана славе Центра за културу чине три етапе. 

„Синоћ смо имали отварање изложбе Ивана Гаљка, данас имамо помен и академију, а вечерас КУД Копаоник имаће свој концерт. Десети мај је дан и када сумирамо резултате које смо урадили претходних годину дана. Иако је време било тешко успели смо да организујемо 36 културних догађаја и више од 6.000 људи прошло је кроз ово здање Центра за културу. Трудићемо се и ове године да наставимо јаче и мотивисаније, да направимо што више културних догађаја јер овом народу је то потребно у овој ситуацији и овој прилици у којој се налазимо“, рекао је Миливојевић и додао да прво културно дешавање након данашњег обележавања јесте позоришна предства ‘Књига о Милутину'“ која ће бити на програму 15. маја.

Извор: Косово онлине, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон