Косово

Старовић: Ситуација на КиМ веома сложена и захтева хитну реакцију међународне заједнице

Ситуација са динаром на КиМ је веома компликована и озбиљна и захтева хитну реакцију међународне заједнице, каже државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић истичући да је неопходно да то буде у данима пред нама. Видимо оштру реторику из ЕУ, а поготово из САД, али је крајње време да та реторика буде пропраћена конкретним казненим мерама и проналажењем ад хок механизама да се спречи хуманитарна катастрофа и омогући дистрибуција зарада, поручује Старовић.

Пошта и Поштанска штедионица грађанима на северу Косова и Метохије исплаћују новац из залиха, али до 10.000 динара. Многима од њих су то једина примања. Старовић каже за РТС да је ситуација на северу Косова и Метохије веома компликована, сложена и озбиљна и да захтева веома хитну реакцију међународне заједнице.

“Мислим ту, пре свега, наравно и на Европску унију, али и на САД. Потпуно је јасно данас свима да се ради о још једној у низу једностраних мера. У овом конкретном случају, чини ми се најозбиљнијој у смислу последица које изазивају још од 1999. и 2004. године”, рекао је Старовић.

Оценио је да мере имају двоструки циљ – да онемогуће нормалан живот целокупној српској заједници и да се угасе све установе и институције које су важне за нормалан свакодневни живот и које треба да представљају основу Заједнице српских општина која би требало да буде формирана.

“Крајње је време да дође до реакције, јер више не говоримо сада ни о месецима, ни о недељама, већ буквално о данима који су пред нама, како би ово било заустављено и како би се омогућила исплата оних неопходних принадлежности, неопходних за пуки, ако хоћете, биолошки опстанак наших сународника”, навео је Старовић.

Додао је да се више не рачуна ни на какву политичку вољу Приштине и да су они приступили обрасцу спровођења једностраних мера, али да Београд очекује мере међународне заједнице.

Старовић је навео и да не верује да ће решење овог проблема бити пронађено у процесу дијалога Београда и Приштине.

“Заиста верујем да се на једностране мере мора одговорити једностраним мерама. Не говорим о једностраним мерама Србије, јер ми, Република Србија, те механизма утицаја на самом терену немамо, али ЕУ и САД свакако имају. Морамо на прави начин разумети шта се заправо дешава. Ове мере, покушај забране, циркулације, употребе српске валуте на простору Косова и Метохије се доносе мимо било каквог постојећег правног оквира”, истакао је Старовић.

Навео је да су у директној супротности са принципима Ахтисаријевог плана које Приштина једнострано примењује, али и Бриселским и Охридским споразуму.

“Видимо барем на нивоу једне веома оштре реторике из правца ЕУ, поготово из правца САД, да имамо озбиљне осуде ових мера. Али, понављам, крајње је време да та оштра реторике буде пропраћена конкретним казненим мерама, с једне стране, а потом и проналажењем некаквих реалистичних ад хок механизама којима би се спречила хуманитарна катастрофа и омогућила дистрибуција зарада, социјалне помоћи и свега”, нагласио је Старовић.

Осврнуо се и на улогу КФОР-а. “Лично сматрам да увек у крајњој инстанци на терену КиМ постоји мисија КФОР-а, да су њихове надлежности јасне, да они не могу стајати по страни и пасивно посматрати хуманитарну катастрофу која се одвија пред њиховим очима и у крајњој линији они могу бити ти који ће обезбедити дистрибуцију динарске валуте и рад Поште и Поштанске штедионице”, рекао је Старовић.

Говорећи о позиву Лајчака у Брисел 27. фебруара, Старовић је рекао да је одржавање тог састанка под великим знаком питања и да Бесник Бисљими уопште не жели да разговара о теми динара.

“Наравно да ћемо покушати да искористимо и ту прилику да апелујемо на европске медијаторе, на међународну заједницу у целини да се под хитно, понављам, говоримо о данима, а не о седмицама и месецима, нађу одређена практична решења, али као што сам им рекао пре неколико минута, лично сам веома скептичан да се у том формату бриселског дијалога може наћи решење за овај веома озбиљан проблем, јер он није ни проистекао из процеса дијалога”, рекао је Старовић.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон