DruštvoNaslovna

Stojanović: Zbog loših vremenskih uslova jesenja setva još uvek nije završena

Jesenja setva ove godine kasni zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a ovdašnji poljoprivrednici ističu da očekuju još jedno Miholjsko leto kako bi uspeli da završe setvu, kazao je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica, Dragiša Stojanović, direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo opštine Gračanica.

„Jesnjenja setva je trebalo da krene od 15.oktobra ali nam to vremenski uslovi nisu dozvolili, tako da je krenula kasnije i još uvek nije završena. Nadamo da ćemo uspeti da je završimo posle ovih kišnih dana“, kazao je Stojanović.

On je dodao da je ove godine kasnila i žetva, a da poljoprivrednici nisu zadovoljni prinosima.

„Veoma loša sezona je za nama, a na to su, takođe, uticali nepovoljni vremenski uslovi. Prosečan prinos pšenice bio je oko tri tone, kukuruz je pretrpeo dosta štete zbog suše, tako da su i prinosi kukuruza bili slabi“, kazao je Stojanović.

Pored loših prinosa, poljoprivrednici nisu zadovoljni ni tržišnom cenom žita, zbog čega će ove godine veće površine biti zasejane kukuruzom nego pšenicom.

Opštinsko odeljenje poljoprivrede i šumarstva, u cilju edukacije ovdašnjih poljoprivrednika, nedavno je organizovalo predavanja za pčelare i voćarstvo, a do kraja godine edukativna obuka očekuje i ovdašnje vinogradare.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button