ДруштвоНасловна

Стојановић: Због лоших временских услова јесења сетва још увек није завршена

Јесења сетва ове године касни због неповољних временских услова, а овдашњи пољопривредници истичу да очекују још једно Михољско лето како би успели да заврше сетву, казао је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Драгиша Стојановић, директор Одељења за пољопривреду и шумарство општине Грачаница.

„Јесњења сетва је требало да крене од 15.октобра али нам то временски услови нису дозволили, тако да је кренула касније и још увек није завршена. Надамо да ћемо успети да је завршимо после ових кишних дана“, казао је Стојановић.

Он је додао да је ове године каснила и жетва, а да пољопривредници нису задовољни приносима.

„Веома лоша сезона је за нама, а на то су, такође, утицали неповољни временски услови. Просечан принос пшенице био је око три тоне, кукуруз је претрпео доста штете због суше, тако да су и приноси кукуруза били слаби“, казао је Стојановић.

Поред лоших приноса, пољопривредници нису задовољни ни тржишном ценом жита, због чега ће ове године веће површине бити засејане кукурузом него пшеницом.

Општинско одељење пољопривреде и шумарства, у циљу едукације овдашњих пољопривредника, недавно је организовало предавања за пчеларе и воћарство, а до краја године едукативна обука очекује и овдашње виноградаре.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон